Inhimillisessä työyhteisössä ihmiset kohdataan arvostavasti eri elämäntilanteissa

Kohtasin kevään aikana samalla työpaikalla kaksi työelämässä hyvin edistynyttä ja ansioitunutta työntekijää. Molemmat ovat olleet työlleen omistautuneita kehittäjiä, älykkäitä ja aikaansaavia ihmisiä. He ovat saaneet tunnustusta työstään ja saavutuksistaan. Esimies ja myös työyhteisö ovat huomanneet heidän työpanoksensa. 

Kesäloman pian alkaessa he ovat kuitenkin täysin erilaisessa vaiheessa työssään ja elämässään. Toinen heistä on positiivisessa ”hype”-vaiheessa, jolloin kaikki tuntuu sujuvan. Energisyys on huipussaan. Syksyllä on todennäköisesti ylennys haastavampiin tehtäviin, ja uusi ura on aukeamassa. Elämäntilanne myös kotona on kunnossa. Työ ja tulevaisuus näyttävät lupaavalta. Tällaisessa tilanteessa on mukava suunnitella tulevaa kesälomamatkaa. 

Toinen on sen sijaan täysin erilaisessa vaiheessa. Häntä ei odota ylennys, eikä hän jaksa ajatella lomaansakaan. Hän tuntee yhtäkkiä itsensä voimattomaksi ja väsyneeksi. Missään ei tunnu olevan mieltä, eikä hän jaksa tarttua asioihin. Silti hänen on vaikea tunnustaa olevansa uupunut, ja hän yrittää tehdä työtä entistä enemmän. Lopulta iskee masennus, kun hän kokee epäonnistuneensa. Mikä minulle on tullut, kun en pysty mihinkään, hän pohtii. Pelko ja epävarmuus kasvavat. 

Tämä on todellisuutta työelämässä. Samaan aikaan kun toiset onnistuvat ja pysyvät vielä terveinäkin, joku uuvahtaa matkalla. Voimavarojen vähentyminen voi johtua monenlaisista syistä. On sairautta, hankalia elämäntilanteita, surua, liiallista vaativuutta itseä kohtaan, työstä aiheutuvia ongelmia etc.  

Esimiehen pitää osata johtaa molempia ja koko työyhteisöä tällaisessa tilanteessa. Samalla kun huomaa ja tukee uupunutta, pitäisi myös iloita toisen saavutuksista, ja antaa hänelle lupa osoittaa innostustaan.  Molempien työntekijöiden tilanteet ja tunteet heijastuvat työyhteisöön. Myös yhteisön pitäisi pystyä kohtaamaan molemmat henkilöt arvostavasti. Siinä tarvitaan myötätuntoa, välittämistä ja erilaisten tunteiden ymmärtämistä.

Taitava esimies pystyy tukemaan ja kannustamaan niin ilon kuin surun hetkellä.

Taitava esimies kohtaa työntekijöiden tunteet, ja pystyy tukemaan sekä kannustamaan heitä niin ilon kuin surun hetkellä.

Miten esimies ja työyhteisö voivat kohdata arvostavasti sekä onnistujan että uupuneen työntekijän?

Hyväksyntä

Kypsässä työyhteisössä uskalletaan kohdata molemmat työntekijät. Siellä ymmärretään, että elämään kuuluvat monenlaiset vaiheet. Uupunut ei ole kummajainen, eikä iloitsevaa tarvitse vaientaa. Molemmilla on oikeus tulla hyväksytyksi omana itsenään sekä hyvinä että vaikeina päivinä. Arvostava kohtaaminen on sitä, että työntekijät voivat kokea tulevansa huomatuksi ihmisinä, ei vain pelkkinä resursseina. Se on ihmisten epätäydellisyyden ja inhimillisyyden hyväksymistä myös työssä. 

Myötäeläminen ja tuki

Molempien työntekijöiden tilanteessa on hyvä, jos esimies ja työyhteisö pystyvät myötäelämään kummankin kanssa. Se on aitoa ihmisistä välittämistä.  Joskus tarvitaan toisten tukea, toisinaan onnistumisten ja ilon jakamista yhdessä. Erilaiset tunteet pitäisi voida sallia. Työelämässä niin kuin muussakin elämässä ilo ja suru voivat olla yhtäaikaa. Tunteet saavat myös näkyä, eikä kumpaakaan tarvitse piilottaa. Molemmat voivat odottaa kannustusta, mutta täysin eri tavalla. 

Uupunut tarvitsee tukea esimieheltä ja yhteisöltä, mutta hän ei tarvitse sitä, että häntä hoidetaan työpaikalla. Eikä häntä tai ketään muutakaan saa syyllistää. Työpaikalla on aina syytä välttää tuomariksi ryhtymistä. Kenenkään ei pidä työssä myöskään ruveta toisen terapeutiksi. Myötätunto, välittäminen ja käytännön tuki työssä riittävät. 

Lupa myös sairastaa

Uupunut työntekijä tarvitsee useimmiten sairauslomaa, joskus pitkääkin. Silloin on hyvä, jos esimies voi sanoa ääneen, että työntekijä on toivuttuaan tervetullut takaisin työhön. Ja ettei hänen tarvitse pelätä, vaan mieluummin olla yhteydessä työpaikkaan sairausloman aikana oman jaksamisensa mukaan. Luottamuksellinen suhde esimiehen ja työkavereiden kanssa edistää työhönpaluuta. Sairaudesta ei kannata kysellä, mutta olla tarvittaessa valmis kuuntelemaan.

Keskittyminen työhön

Esimiehen vastuulla on eri tilanteissa pitää huolta, että työt tulevat hoidetuksi.  Eletään tunteita työssä, mutta pystytään keskittymään työhön. Tuetaan toisiaan vaikeissa vaiheissa, ja iloitaan menestyksestä onnistujien kanssa. Pidetään fokus työssä, ja innostutaan siitä yhdessä. Myönteisesti työhön ja ihmisiin suhtautuva yhteisö voimaannuttaa jäseniään. 

Joku on joskus sanonut ” Kun surut jaetaan, ne puolittuvat. Ja kun jaetaan iloa, se kaksinkertaistuu.” Se toimii työyhteisössäkin. 

 


Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s