Lomalla kannattaa kuunnella itseään

Toisilla näyttää olevan energiaa vaikka mihin, kun toiset taas painiskelevat työssä jaksamisen kanssa. Ihminen ei ole kuitenkaan mikään duracell-pupu, joka jaksaa koko ajan pakertaa. Tai ainakaan olla luova ja uusia ajatuksia tuottava. Ideat eivät synny pakottamalla eikä liukuhihnalla. Jossain vaiheessa on ladattava paristoja. Joillain vaan on pidempikestoiset patterit kuin toisilla. Tai sitten paristot lataavat itseään koko ajan.

Tesla-autoa valmistava yritys suunnittelee sellaisen auton kehittämistä, joka voisi itse tuottaa kokonaan tarvitsemansa energian. Auto olisi oma energialaitos. Kiehtova ajatus. Olisiko mahdollista, ettei autoa tarvitsisi koskaan tankata tai ladata siihen sähköä?  Ajon aikana auto latautuisi itsestään. Tietysti tarvittaisiin vähän myös ekstraenergiaa varalle, että auton pystyy käynnistämään seuraavan kerran. Ehkä tällainen on piankin totta.

Samaa kysytään meiltä ihmisiltä. Jokaiseen työhön pitää riittää päivittäin energiaa. Parhaiten latautuminen onnistuu, kun muistaa työpäivinä vuorotella työntekemistä ja rentoutumista.  Näin voi koota energiaa seuraavaa päivää varten. Siis syö terveellisesti, liikkuu, nukkuu riittävästi, rentoutuu, pitää huolta psyykkisestä ja henkisestä hyvinvoinnista jne. Ja kun sitä tekee jatkuvasti vuorottaen työtä ja lepoa, energia riittää. 

Mutta pärjäämmekö ihan yksin akkujen lataamisessa?  Tuskin. Ei ihminen ole niin itseriittoinen, ettei välillä tarvitsisi tankkausta myös toisilta ihmisiltä.  Emme ole pelkästään vastuussa itsestämme, vaan myös toisistamme. Siitä, että annamme toisillemme tukea ja apua tarvittaessa. Vaikka kuinka pitää huolta itsestään, ja tekee asiat ns.oikein, voi yllättäen iskeä odottamaton voimavarojen katoaminen. 

Joskus on tärkeää saada rentoutua kunnolla, olla vaan ja levätä.

Joskus on tärkeää saada rentoutua kunnolla, olla vaan ja levätä.

Varmasti sähköautotkin, jotka tulevaisuudessa tuottavat oman energiansa, tarvitsevat silloin tällöin huoltoa. Niin myös ihmiset. Joskus tarvitsee pitää taukoa liiallisesta tiedolla kuormittamisesta, tyhjentää itseään, kokea tunne-elämyksiä, nauttia epätavallisista asioista tai vaikkapa vain loikoilla heinä suussa katselemassa pilviä kuin entisajan kulkuri. Tai sitten hankkia fyysistä kuntoa, pudottaa painoa, olla perheen kanssa jne. Loma tarjoaa mahdollisuuden erilaisiin asioihin. 

Ihminen tarvitsee sekä ”ulos- että sisäänhengittämistä”. Voimien lataamista ja niiden käyttämistä. Joskus on aika hengittää enemmän sisään. Aika kuunnella itseään, antaa lupa olla ja levätä. Kerätä voimaa itselle. 

 

Toiset ovat vapaaehtoisesti tai pakolla kesällä työssä. Nykypäivänä ei ole mielekästä edes sulkea koko Suomea heinäkuuksi.  Osa kokee selviävänsä myös kokonaan ilman lomaa. Näin tekee moni yrittäjä. Osa heistä on oppinut lataamaan akkujaan lyhyemmillä buusteilla pitkin päivää, rytmittämään työtä ja lepoa. Ottamaan silloin tällöin jonkun vapaapäivän. He selviytyvät kesästä ja työstä ihan hyvin. Onneksi olemme erilaisia.  

Sitäpaitsi olemme tottuneet Suomessa pitkiin lomiin. Kaikkialla se ei ole ollenkaan niin itsestäänselvää.  Eräs kansainväliseen yritykseen palkattu johtaja saattoi neuvotella kaikista muista eduista, mutta kesälomassa kahden viikon raja oli ehdoton.  

Olet sitten työssä tai lomalla, kesästä kannattaa joka tapauksessa nauttia näillä leveysasteilla. Kesällä voi kerätä energiaa varastoon, että pystyy uudistumaan ja kasvamaan. Kuka mitenkin.

Rentouttavaa lomaa lomalaisille ja työniloa työtä tekeville!  

 


Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s