Jokainen ihmisen kohtaaminen voi olla merkityksellinen työssä

Kesäloman jälkeen on taas totuttautuminen arkirutiineihin. Istuin yhtenä aamuna autossa liikenneruuhkassa. Ihmettelin itsekseni, että on sattunut joku onnettomuus, kun autojono ei liikkunut mihinkään. Tein U-käännöksen reippaasti tarkoituksena löytää parempi tie. Kun päädyin toiselle kadulle samanlaiseen jonoon, mieleen välähti, että tämähän on se Helsingin normaali aamuruuhka. Se oli päässyt unohtumaan kesän aikana. 

En ollut varannut riittävästi aikaa ruuhka-ajoon.  Yritin keskittää ajatuksiani mukavampiin asioihin, etten  hermostuisi jonossa seisoessani. Autossa istuessa voi hermoilun sijasta harjoitella mielen tyynnyttämistä, ja  luopua kiireen miettimisestä. Pahalla mielellä tai hermostuneena ei ole hyvä kohdata ketään ihmistä.  Ennen tapaamista oma mieli on saatava talttumaan rauhalliseksi. Muuten on vaikea kohdata toisia aidosti ja välittävästi. 

Aloin muistella kesän aikana tapahtuneita mieleen jääneitä ihmisten kohtaamisia. Päälimmäisenä oli ystävän kasvimaalla kohtaamani maahanmuuttaja, kurdinainen Aisha. Hän osoitti omalla käytöksellään, miten hyvältä voi tuntua vieraan ihmisen ystävällisyys lyhyessä kohtaamisessa. Hän esitteli kasvimaataan, ja halusi antaa meille maistiaisiksi kasvattamiaan yrttejä.  Hänen kasvoistaan loisti kiitollisuus ja tyytyväisyys, kun hän katsoi meitä silmiin. Hän halusi olla vieraanvarainen, vaikka olimme toisillemme täysin tuntemattomia. Siitä kohtaamisesta jäi erityisen hyvä mieli. 

Lyhyt vuorovaikutustilanne Aishan kanssa auttoi minua oppimaan lisää tavasta kohdata ihmisiä. Mikä teki kohtaamisestamme merkittävän? Mitä voin omissa kohtaamisissani parantaa?  Ja mitä haluan välittää ihmisille, joita tapaan työssä ja vapaa-aikana? Millaisia kokemuksia tapaamani ihmiset saavat minulta? 

Kun kohtaa ihmisen aidosti ja välittävästi, siitä tulee hyvä mieli molemmille. "Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan."

Kun kohtaa ihmisen aidosti ja välittävästi, siitä tulee hyvä mieli molemmille. ”Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.”

Hyvän kohtaamisen tunnusmerkkejä

Hyväksy ihminen sellaisena kuin hän on. 

Osoita, että hän on ok.  Että hän saa olla juuri sitä, mitä on.  Älä aseta toiselle ihmiselle omia odotuksiasi, tai vaadi häneltä jotain erityistä tapaa kohtaamiselle. 

Kohtaa pelkäämättä ja ilman ennakko-odotuksia.

Kiinnostu toisesta ihmisestä, hänen ajatuksistaan ja tekemisistään.  Halua tietää ja kuuntele, mitä hän ajattelee, mitä toivoo ja mitä haluaa. Osoita luottamusta. Älä pidä häntä kilpakumppanina, uhkana tai haittana, vaan kiinnostavana, ainutlaatuisena ihmisenä. 

Uskalla välittää. 

Ole valmis antamaan jotain itsestäsi, ajatuksistasi ja avustasi. Pienikin apu tai ystävällinen ele voi merkitä paljon. Ja antaessaan huomaa itse myös saavansa.  Älä pelkää hyvyyttä. 

Aina kun kohtaat toisen, kohtaa hänet aidosti.

Uskalla olla se ihminen, joka olet. Älä teeskentele, tai yritä näytellä jotain roolia. Ole ihan vaan inhimillinen ihminen. 

Ole valmis oppimaan toisilta. 

Suhtaudu arvostavasti jokaiseen ihmiseen. Kaikilta voi oppia jotain, kunhan vain itse on siihen valmis. Älä asetu kenenkään ylä- tai alapuolelle, älä väheksy ketään. Joskus oppi voi tulla yllättävältä taholta. 

Jokainen kohtaaminen luo tunnelmaa työssä, ja vaikuttaa ihmisten työntekemiseen sekä ilmapiiriin. Hyvät kohtaamiset vahvistavat niin tuottavuutta kuin työhyvinvointia. 

Jospa loman jälkeen arvostaisimme enemmän työkavereita, esimiehiä, alaisia, asiakkaita ja kaikkia kohtaamiamme ihmisiä. Lyhyet ja pidemmät tapaamiset työpäivän aikana voivat olla merkityksellisiä, aitoja ihmisten kohtaamisia. Sellaisia hetkiä, jotka tuottavat hyvää mieltä ja voimaannuttavat. Kohtaamisissa toteutuu silloin arvostus, luottamus, välittäminen, aitous ja hyvyys. Kuinka paljon parempi tunnelma meillä silloin onkaan tehdä työtämme ja saavuttaa tuloksia.  Koemme olevamme yhdessä tekemässä tätä maailmaa paremmaksi. 

Näitä mietiskellessä liikenneruuhka purkautui, ja pääsin jatkamaan matkaani. Saavuin ajoissa perille hyvällä mielellä ja valmiina kohtaamaan ihmisiä ystävällisesti työssä ja vapaalla.  

Miten sinä kohtaat ihmiset työssä? Mitä tapaamasi ihmiset saavat sinulta tänään? 

Työniloa ja hyviä kohtaamisia! 

 


Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s