Hyvän yrityskulttuurin luominen poistaa myös kiusaamisen työpaikoilta

Lapset kiusaavat kouluissa, aikuiset työpaikoilla. Kiusaaminen näyttää olevan toistuva, yleismaailmallinen ilmiö. Kiusatuiksi eivät joudu vain etnisesti erilaiset tai huonosti menestyneet yksilöt, vaan myös lahjakkaat lapset ja kyvykkäimmät työntekijät. 

Minnesotassa tehdyn tutkimuksen mukaan työpaikan menestyneimmät työntekijät kokevat helposti kiusaamista pomoiltaan ja kollegoiltaan. Se voi olla hyljeksintää tai nöyryyttämistä. Työpaikoilla on aivan samoja syitä ja tekoja kuin lapsilla tai nuorilla. Kiusaaminen kohdistuu kaikenlaiseen erilaisuuteen. 

Yksilö voi murentua kiusaamisesta

Mitä työelämän  kiusaamisesta pitäisi ajatella. Kysymys on ainakin kiusaamisen kokeneille ja ympärillä oleville rankkaa. Onhan meillä tietoa, että jotkut kiusaamiset johtavat jopa itsemurhiin. Ei ole kysymys vähäpätöisestä asiasta. 

Kiusaaminen tulee yritykselle kalliiksi 

Paitsi että on kysymys inhimillisestä kärsimyksestä työelämässä, kiusaaminen aiheuttaa valtavat taloudelliset menetykset. Kuinka yritys voi menestyä, jos kyvykkäitä tai muitakaan työntekijöitä painetaan alas. Missä silloin ovat johdon silmät olla huomaamatta ja sallia moinen käytös. Johtajat ovat unohtaneet perustehtävänsä toimia yrityksen parhaaksi. Sen sijaan he estävät puuttumattomuudellaan työpaikan kukoistamista. 

Kiusaamiseen puuttuminen ja ehkäisy eivät riitä

Tottakai työpaikalla pitää olla ehdoton nollatoleranssi kaikelle kiusaamiselle. Jo työlakien mukaan yrityksellä on vastuu työpaikan työhyvinvoinnista. Puuttumatta jättäminen on välinpitämättömyyttä niin yksilöistä kuin yrityksestä. Kukaan ei voi laistaa tästä vastuusta. On otettava puheeksi ja tehtävä toimenpiteitä kiusaamisen poistamiseksi.

Kuitenkaan pelkkä kiusaamiseen puuttuminen ja toimintaohjeet puheeksiottamisessa eivät riitä poistamaan kiusaamista työpaikalla. Eivät ne ole poistaneet sitä kouluistakaan. Ei siis kannata keskittyä  vain kiusaamisen ehkäisemiseen. Sen sijaan on käännettävä katse ehkäisyn sijasta työelämän parantamiseen. 

Yrityskulttuuri vaikuttaa

Jokaisessa yrityksessä kannattaa pohtia vakavasti, miten luoda sellainen yrityskulttuuri, jossa ihmiset voivat hyvin. Sellainen jossa edistetään innostusta, työnimua ja yhdessä tekemistä. Kulttuuria, jossa sparrataan toisiaan, nähdään erilaisuus voimavarana, uskalletaan niin onnistua ja menestyä kuin saadaan tukea epäonnistumisissa. Sellaista johtamista ja yhteisöllisyyttä, jossa koetaan myös työniloa ja saavuttamisen riemua. 

Hyvä yrityskulttuuri näkyy ihmisten tavassa olla ja tehdä työtä toistensa kanssa. Arvot heijastuvat ulospäin.

Hyvä yrityskulttuuri näkyy ihmisten tavassa olla ja tehdä työtä toistensa kanssa. Arvot heijastuvat ulospäin.

Työhyvinvointi ja tuottavuus ovat riippuvaisia toisistaan. 

Lapin yliopiston tekemässä tutkimuksessa mitattiin työelämän laatua. Keskimääräinen työelämän laatu oli 59 prosenttia. Tutkimus osoitti, että hyvä työelämän laatu suojaa työkyvyttömyydeltä. Alhainen työelämän laatu sen sijaan merkitsee huonon tuottavuuden lisäksi noin kaksinkertaista työkyvyttömyysriskiä. (Työelämä 24.8.2016)

Keskity työelämän laadun parantamiseen ja lisää yrityksen menestystä

Hyvän yrityskulttuurin luominen ja hyvinvoinnin johtaminen tekevät yrityksestä houkuttelevan. Hyvinvointia tukevassa ympäristössä ihmiset haluavat työskennellä, koska se mahdollistaa heidän potentiaalinsa tulemista esiin. Sellainen työpaikka nostaa tuottavuuden uudelle tasolle. Parantamalla työelämän laatua yrityksessä, saadaan enemmän tulosta jokaista työntekijää kohden. Näin yritys menestyy.

Lapin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet myös tieteellisesti validin mittausmenetelmän, jolla hyvinvointi voidaan muuttaa henkilöstön suorituskyvyksi luotettavalla tavalla. Mittaaminen voi olla hyvä lähtökohta hyvinvoinnin johtamisen kehittämiselle ja seuraamiselle yrityksessä. 

Yrityskulttuuri ja työhyvinvoinnin johtaminen on syytä ottaa vakavasti, jos välittää yrityksen menestymisestä. Silloin ei ehkä tarvitse enää käsitellä kiusaamisen tuottamia ongelmia. 

Ei siis ole yhdentekevää, miten yrityksessä johdetaan hyvinvointia. Kannattaa keskittyä mieluummin menestyksen luomiseen kuin vain kurjuuden poistamiseen. 

 

 


Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s