Onko johtaminen hyöty vai haitta yrityksen menestymiselle?

Yrityksen johto asettaa johtamiselle tavoitteet ja valitsee suunnan. Niiden tavoitteiden mukaista johtamista esimiesten odotetaan luonnollisesti toteuttavan.

Jos ihmistä arvostava johtaminen on yrityksessä tavoitteena, sitä voi myös odottaa kaikilta esimiehiltä.

 

Mutta jos sitä ei ole valittu johtamisen tavoitteeksi ja sisällytetty yrityskulttuuriin, voiko yksittäisiltä esimiehiltä odottaa ihmistä arvostavaa ja innostavaa johtamista? Hyödyttääkö johtaminen silloin yrityksen ja sen työntekijöiden menestymistä vai onko se haitta tai jopa este onnistumisten tiellä?

Keskustelin yhtenä päivänä nuoren työntekijän kanssa. Heitin hänelle kysymyksen, mitä hyötyä hän kokee saavansa esimiehensä johtamisesta. Hän pohti vähän aikaa ja sanoi: ”Saan esimieheltäni työt, jotka minun pitää tehdä. Onhan hän tärkeä henkilö.”  Pitkän mietinnän jälkeen hän jatkoi: ”Esimies käy kanssani vuosittain kehityskeskustelun, jossa saan palautetta työstäni. Voin silloin myös antaa esimiehelleni palautetta.”

Kysymykseen mitä muuta hän odottaa johtamiselta, vastaus oli: ”Olisihan se kivaa saada työstään suoraa palautetta useammin. Ja haluaisin kyllä tietää välittömästi, kuinka tyytyväisiä tai tyytymättömiä asiakkaat ovat olleet  tekemääni työhön.” Hän ei vaikuttanut erityisen innostuneelta puhuessaan työstään, esimiehestään tai organisaatiostaan. Millainen vaikutus johtamisella oli työntekijän työhön?  Entä jos työntekijä olisi saanut toivomaansa johtamista? 

Vanhat johtamismallit eivät enää toimi – silti ne elävät edelleen työelämässä.

 

Moni johtaja uskoo vieläkin määräysten ja kontrollin toimivuuteen enemmän kuin työntekijöiden kykyihin ja vastuunkantamiseen.  Silloin esimies pitää ohjat vankasti omissa käsissä, eikä uskalla jakaa johtajuutta. Lopputuloksena voi olla, että mennään esimiehen antamissa rajoissa. Työpaikalla tehdään kyllä vaadittavat työt, mutta innostusta, luovuutta ja uusia ideoita on turha odottaa työntekijöiltä. 

Tällainen johtaminen estää ihmisten potentiaalin tulemista esiin. Kun johtaminen ei edistä työntekijöiden onnistumisia, se tuottaa itse asiassa haittaa yrityksen menestymiselle. Voi vaan ihmetellä, milloin silmät avautuvat sellaisessa yrityksessä huomaamaan huonon johtamisen haitat ja muuttamaan johtamistapaa. Ei kai mikään yritys tai organisaatio halua tietoisesti luoda menestyksen esteitä itselleen. Päinvastoin. 

Esimiehen johtamistapa joko nostattaa ja innostaa työntekijää parhaisiin suorituksiin tai pahimmillaan vie innon ja latistaa motivaation. JOkaisen esimiehen pitäisi pohtia, millaisia vaikutuksia omalla johtamistavalla levittää.

Esimiehen johtamistapa joko nostattaa ja innostaa työntekijää parhaisiin suorituksiin tai pahimmillaan se vie innon ja latistaa motivaation. Jokaisen esimiehen pitäisi pohtia, millaisia vaikutuksia hän levittää johtamistavallaan.

On aika kääntää johtaminen ylösalaisin. Aivan kuten yrityksen tuotteita tai palveluja kannattaa nykyään rakentaa asiakaslähtöisesti, samoin johtamista kannattaa toteuttaa työntekijälähtöisesti.

 

Yrityksen pitää menestyäkseen olla valmis kuuntelemaan asiakkaita ja heidän tarpeitaan. Sama pätee työntekijöillä. Se että saa työntekijät menestymään, edellyttää työntekijöiden ja heidän tarpeidensa kuuntelemista. Esimies ei voi tietää, mitä työntekijät tarvitsevat johtamiselta voidakseen onnistua paremmin työssään, ellei hän sitä kysy. 

Kenen tarpeita johtaminen palvelee?  Johtaminen on ihmisiä, ei johtajaa varten.  Jokainen ihminen on yksilöllinen ja siksi onnistunut johtaminen lähtee yksilön tarpeista. Johtamisen henkilökohtaisuus edellyttää avointa vuorovaikutusta ja luottamusta johtajan ja työntekijän välillä. Sellaista ”ihminen-ihmiselle”-keskustelua. 

Esimiehen pitäisi nähdä itsensä palveluroolissa työntekijöihinsä nähden. Hän on auttamassa ja tukemassa ihmisiä onnistumaan työssään ja saavuttamaan parhaansa.

 

Silloin esimies mahdollistaa työntekijöiden henkilökohtaista kasvamista työssään. Hän vahvistaa jokaisen omaa johtajuutta, luottaa ja uskoo tämän kykyihin suoriutua tehtävistään.  Esimies on tukija, innostaja, sparraaja ja coachaaja, joka auttaa ihmisiä tulemaan itse johtajiksi. Hän ei korosta omaa asemaansa, vaan nostaa toisia ylöspäin.  

Joissain menestyvissä yrityksissä johtamisen tapaa on uudistettu ennakkoluulottomasti.

 

Futurice Oy:ssa ihmiset saavat itse valita johtajansa. Se toimii heidän mielestään paremmin kuin vanha tapa määrätä esimies. Johtaja keskittyy antamaan vain positiivista, kannustavaa palautetta työstä. He uskovat, että ihminen pyytää itse halutessaan rakentavaa palautetta. Näin kehittyvä työntekijä varmasti tekeekin.

Euroopan ja Suomen paras työpaikka Vincit Oy johtaa niin henkilöstöään kuin liiketoimintaansa muutosherkästi ja  poistaa jatkuvasti esteitä työntekijöiden onnistumisen tieltä. Jokainen voi valita itselleen tarpeellisia johtamispalveluja kuten esim. hyvinvointi, ajanhallinta tai coaching.

Suomen toiseksi parhaassa työpaikassa Pipelife Finland Oy:ssa johdetaan yksilön tarpeiden mukaan. Kun ihmisistä pidetään huolta, he tekevät työnsä hyvin ja  heillä on tekemisen paloa. Ihmisiä arvostetaan ja he saavat kokea, että juuri heidän työllään on merkitystä. Ihmiset nähdään todellisena yrityksen voimavarana. Heidän avullaan yritys menestyy.

Jokaisessa organisaatiossa on hyvä miettiä, mitä ja ketä nykyinen johtaminen palvelee. 

Auta ja yritä tehdä työntekijöiden työskentely mahdollisimman mielekkääksi ja luo olosuhteet, missä he motivoituvat ja innostuvat. 

Mika Pälvilä, Pipelife Finland Oy


 

Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (sis. alv). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s