Työyhteisö on juuri niin hyvä kuin sen jäsenet

Vaikutamme itse omaan työyhteisöömme joka päivä, vaikka se välillä voi unohtua. On paljon helpompaa vaatia toisilta hyviä tekoja yhteisön hyväksi kuin tehdä niitä itse. Työkavereiden puutteet tulevat myös huomatuksi usein enemmän kuin heidän vahvuutensa, ellei niitä pyri tietoisesti näkemään toisissa.

Mitä sinä toit tänään työyhteisöösi?

  • Miten kohtasit ihmiset työpaikallasi? 
  • Mitä itse asiassa annoit toisille kohtaamisissa? Annoitko jollekin kannustusta, myönteistä palautetta tai rohkaisitko häntä?
  • Huomasitko kiittää?
  • Kerroitko jollekin, missä hän on hyvä tai millaisia vahvuuksia näet hänessä?
  • Liikenikö sinulta innostusta, ehkä ideoita tai hyvää energiaa jaettavaksi muille?
  • Tarjositko jollekin apuasi vaikkapa ihan pyytämättä?
  • Iloitsitko yhdessä tekemisestä?
  • Muistitko kuunnella muita vai pulputitko vain omia ajatuksiasi?
  • Osoititko arvostavasi kaikkia työyhteisössä? 

Millaisia vahvuuksia löydät itsestäsi työyhteisön jäsenenä? Joskus on hyvä pohtia, miten käyttäytyy ja puhuu työssä, ja millainen vaikutus sillä on.  Kun rohkeutta riittää, voit pyytää palautetta myös työkavereilta. Ehkä he löytävät sinussa samoja tai muita vahvuuksia työkaverina. Ja jos olet valmis kohottamaan työyhteisöäsi, tuot mukanasi yhteisöön jatkossa ehkä jotain hyvää enemmän kuin tähän asti. 

Kiitoksia voi jakaa monella tavalla myös kiireisen työpäivän aikana. Pienet hyvät teot syntyvät halusta tuottaa toiselle iloisia hetkiä työn lomassa.

Kiitoksia voi jakaa monella tavalla myös kiireisen työpäivän aikana. Pienet hyvät teot syntyvät halusta tuottaa toiselle iloisia hetkiä työn lomassa.

Muistan erään valmennuksen, jossa jokainen työyhteisön jäsen sai kirjoittaa lapuille, millaisia vahvuuksia he näkevät työkavereissaan. Jokaisen piti löytää vähintään yksi vahvuus jokaisesta. Niitä tuli kuitenkin huomattavasti enemmän. Laput luettiin ääneen. Tuntui kuin koko ryhmä olisi noussut puoli metriä ilmaan positiivisen energian voimasta. Oli upea kuulla työkavereilta monta hyvää palautetta itsestään. Moni yllättyi, kuinka paljon toiset olivat löytäneet vahvuuksia hänestä ja muista yhteisön jäsenistä. Silmät avautuivat huomaamaan työyhteisön aivan uudella tavalla.  Sellainen nostattaa yhteisöä. 

Käyttäytymisellä ja puheella luomme koko ajan oman työyhteisömme todellisuutta.

 

Voi sanoa, että yhteisö on juuri sellainen kuin sen jäsenet ovat.  Kaikki tuovat mukanaan jotain.  Hyvä työyhteisö rakentuu silloin, kun jokainen on valmis kehittämään yhteisöä hyväksi.

Tunnista ensin omat vahvuudet ja pohdi, mitä voit itsessäsi kehittää ollaksesi hyvä työkaveri.

Huomaa  myös työkaveriesi vahvuudet ja kerro niistä asianosaisille. Vahvuuksien päälle voi ryhtyä kasvattamaan entistä parempaa työyhteisöä. Sellaista, jossa hyvää jaetaan toisille aina, kun se on mahdollista. Se voi olla hymyä, ystävällisyyttä, toisen tukemista. 

Kun työyhteisön jäsenet oppivat nostamaan toisiansa ylöspäin, innostus, kannustus ja keskinäinen sparraus voivat tulla jokapäiväiseksi toimintatavaksi. 

 

Yhteisössä eläminen on elämää myös toisia varten, ei vain itseään varten. Muutos lähtee aina ensin itsestä, ei odottamalla, että toiset muuttuisivat. Tuntemattoman munkin tarina 1100-luvulta kertoo samasta asiasta.

”Kun olin nuori, halusin muuttaa maailman. Huomasin, että maailman muuttaminen oli vaikeaa, joten päätin muuttaa kansani. Kun huomasin, etten pystynyt muuttamaan kansaani, aloin keskittyä kaupunkini muuttamiseen. En kuitenkaan pystynyt muuttamaan kaupunkiani ja vanhempana miehenä yritin muuttaa perheeni.

Nyt vanhana miehenä ymmärrän, että ainoa asia, jonka pystyn muuttamaan, on itseni, ja yhtäkkiä tajuan, että jos kauan sitten olisin muuttanut itseni, sillä olisi ollut vaikutus perheeseeni. Minulla ja perheelläni olisi ollut vaikutus kaupunkiini. Tällä olisi voinut olla vaikutus kansaani ja olisin todella voinut muuttaa maailman.”

 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (sis. alv). Täytä oheiset tiedot.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.