Pyri työssä parhaaseen – älä tyydy keskinkertaiseen

Jos haluaa saavuttaa parhaansa työssä, täytyy olla valmis ponnistelemaan sen eteen.

Mestariksi ei opita sattumalta tai yhdessä päivässä, vaan tekemällä työtä pitkäjänteisesti ja hankkimalla koko ajan entistä enemmän tietoa työstä. 

Kuka tahansa menestynyt tiedemies, muusikko tai urheilija on harjoitellut sitkeästi, toistanut tekemistään, tehnyt virheitä, epäonnistunut, etsinyt uusia keinoja onnistua, ja yrittänyt uudelleen. Samalla tavalla jokainen voi kasvaa oman alansa mestariksi riippumatta siitä, mtä työtä tekee. 

Oma asenne ja halu ratkaisevat, kuinka valmis on panostamaan kehittämiseen

Onko teillä työssä parhaita mestareita ja kisällejä, jotka haluavat oppia koko ajan enemmän? Ovatko he valmiita ponnistelemaan työssään saavuttakseen parhaansa. Siihen, millaiseen mestaruuteen kunkin rahkeet  riittävät. Vai tyydytäänkö työssä liian helposti vähään, ja tehdään vain minimi. Seurauksena on jäädä keskinkertaisiksi tai jopa huonoiksi. 

Japanin parhaaksi sanotun 82-vuotiaan sushimestarin työntekijä kertoi, miten hän oppi tekemään työtä mestarin alaisuudessa. Toistamiseen mestari hylkäsi hänen tekemänsä munakaslevyn, koska se ei ollut riittävän hyvä. Työntekijä halusi tulla mestariksi, joten hän yritti uudestaan ja uudestaan epäonnistumisista huolimatta. Reilun 200 roskiin heitetyn munakaslevyn jälkeen hän ei lannistunut. Yhtenä päivänä työntekijä vihdoin onnistui, ja  sai mestarin hyväksynnän työstään. Mestari antoi tunnustusta, että hän voi kasvaa mestariksi. 

Fysiikan Nobel-palkinnon voittaja 2016 Michael Kosterlitz  kertoi fysiikan tutkimuksen olevan haastavaa siksi, että 99% siitä on epäonnistumisia ja vain 1% onnistumisia. Se jos mikä kysyy intohimoa ja innostusta jatkaa päämäärätietoisesti työtä vuosikausia. 

Nuo kaksi esimerkkiä ovat tietysti äärimmäisiä, mutta jokaisessa työssä hyvä lopputulos vaatii yrittämistä, tekemistä, uskoa omiin kykyihin ja halua tulla parhaaksi.

Kehittymisessä on kysymys ennen kaikkea asenteesta, valmiudesta asettaa tavoitteita itselleen ja kyvystä oppia epäonnistumisista.

Talouden uusi nobelisti Bengt Holmström on puhunut juuri epäonnistumisten merkityksestä uuden oppimisessa.  Tarvitaan lisäksi aimo annos sitkeyttä ja ahkeruutta, että kykenee ponnistelemaan esteiden yli. 

Oman työnsä mestari haluaa olla paras asiantuntija, joka kehittää työtään koko ajan, ja sitä kauttaa kehittyy entistä paremmaksi mestariksi.

Oman työnsä mestari haluaa olla paras asiantuntija, joka kehittää työtään koko ajan. Siksi hän kehittyy entistä paremmaksi mestariksi.

Valmentava esimies mahdollistaa työntekijöiden kehittymistä

Korkea laatu ja työn kehittäminen  pitäisi olla joka päivä työn tavoitteena. Se edellyttää tietysti, että jokainen työntekijä tietää, mihin hänen pitäisi erityisesti panostaa ja mikä vaatii parantamista. Tarvitaan sekä omaa työn arviointia että myös jatkuvaa palautetta niin esimieheltä kuin niiltä, joiden kanssa tekee työtä yhdessä. Yksin ei välttämättä tiedosta omia kehittämistarpeitaan. Urhelijallakin on hyödyllistä olla valmentaja tai muusikolla opettaja, joka auttaa korjaamaan virheitä ja antaa keinoja, miten voi viedä itseään seuraavaa tavoitetta kohti. Sama pätee työssä, jos halutaan kehittyä parhaaksi.

Johtajalla on valmentajan rooli. Hänen ei tarvitse antaa valmista tietä, mitä pitää kulkea, vaan tukea yksilöllisesti jokaista kehittymisessä.

Valmentava esimies sparraa ja kannustaa työntekijää pitämään kiinni kehittämisestä. Hän hyväksyy epäonnistumisen yhtenä osana oppimista, ja tukee työntekijää etenemään siitä.  Sellainen on jatkuvan oppimisen tie, jossa keinot tavoitteen saavuttamiseksi vaihtuvat tarpeiden mukaan. Välillä pärjää yksin, ja välillä tarvitsee toisten tukea. Silloin apua pitää olla saatavilla. 

Oppiva ja kehittyvä työyhteisö innostaa ja tukee kaikkia kehittymään

Työkavereiden kanssa tehdään työtä yhdessä ja vietetään enemmän aikaa kuin esimiehen kanssa, Siksi yhteisön tuen merkitys kehittämisen onnistumisessa voi olla joskus merkittävämpi kuin esimiehen apu. Hyvä työyhteisö suhtautuu kehittämiseen myönteisesti ja antaa jäsenilleen tukea, eikä vedä ”mattoa jalkojen alta”.  Kehittyvällä yhteisöllä on yhteinen tavoite tulla mestarityöpaikaksi. 

”Jos epäonnistumisista ei opi, ei synny myöskään mitään uutta.”         Talouden nobelisti  2016 Bengt Holmström

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (sis. alv). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s