Hyvä itsensä johtaminen on itsestä ja toisista välittämistä

Työt ovat muuttuneet, ja työntekijöille on siirtynyt yhä enemmän vastuuta ja myös vapautta töiden toteuttamiseen. Johtaminen ei kuulu pelkästään enää päälliköille ja esimiehille, vaan jokaiselle organisaatiossa työskentelevälle. Työntekijöiltä odotetaan entistä enemmän osallistumista työn suunnitteluun ja kehittämiseen, itsenäisyyttä, yrittäjäasennetta  ja kykyä hyvään yhteistyöhön muiden kanssa. Itsensä johtamisen taitoja tarvitaan enemmän kuin ennen oman työn hallintaan.

Itsensä johtaminen ei ole sinänsä mikään uusi asia. Ainahan aikuiset ihmiset ovat johtaneet itseään ja elämäänsä, kuka paremmin, kuka huonommin.

 

Yksityiselämässään moni on pystynyt tekemään vaikeita päätöksiä, selviytynyt erilaisista elämäntilanteista, ratkaissut ongelmia ja ottanut riskejä. Suurin osa on selviytynyt ihan kunnialla johtamalla itseään taidokkaasti. Miksi sitten epäillä, etteivätkö ihmiset pystyisi johtamaan itseään myös työssä?

Perinteinen työelämän malli on vielä monen työntekijän ja esimiehen muistossa, vaikka kulttuuria on muutettu. Työroolit olivat ennen rajatumpia kuin nykyään ja johtaminen esimieskeskeistä. Oli selkeät toimenkuvat ja vastuut. Esimies oli paikalla, ja ongelmat voitiin viedä hänelle.

Ennen itsensä johtaminen saattoi joissain töissä rajoittua siihen, että työntekijä noudattaa työaikaa, motivoituu työntekoon, ahkeroi pomon määräämät tehtävät, ja lähtee kotiin.

 

Se oli tietyllä tavalla helppoa ja turvallista, joskaan ei ehkä kovin luovaa. Suunnittelu, päätöstenteko ja ideointi oli eriytetty toisille henkilöille. Asiat kulkivat pomon kautta ylhäältä alaspäin. Johtaminen perustui valvontaan ja kontrolliin. Ei siitä niin kauan ole. Entinen työkulttuuri elää ihmisten mielessä. Toisille se myös sopi paremmin kuin vapaus ja itsenäisyys.

Nyt työn muutos on asettanut yhä enemmän vaatimuksia, joita työntekijöiden pitää hallita oma-aloitteisesti. Yhä useampi tekee tietotyötä. Laitteet ja ohjelmat mahdollistavat työn tekemistä muuallakin kuin työpaikalla. Työaika ja vapaa-aika sekoittuvat toisiinsa.  Kaikki osallistuvat viestintään ja ollaan keskeytymättömässä tietovirrassa.

Tarvitaan kykyä itsenäiseen, yrittäjämäiseen työskentelyyn, mutta myös taitoa olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Ja juuri kun oppii jotain, kaikki muuttuukin taas.

Joustavuus, kyky muuttua ja oppia uutta vaatii myös epätäydellisyyden hyväksymistä. Asioita ei enää hiota niin kauan kuin ennen.

 

Kaikki tämä kysyy yksittäiseltä ihmiseltä taitoa johtaa itse itseään työssä enemmän ja eri tavalla  kuin aiemmin.

Motivaatio lisääntyy, kun huomaa oman työn tuottavan hedelmää. Itselleen täytyy olla lempeä.

Motivaatio lisääntyy, kun huomaa oman työn tuottavan hedelmää. Itseään voi onnitella pienistäkin saavutuksista, mutta olla myös lempeä epäonnistumisen hetkellä. 

Neljä keinoa parantaa itsensä johtamisen taitoja

1. Rakasta itseäsi

Hyvä itsensä johtaminen on välittämistä itsestä. Kuulostele omaa oloasi ja tunteitasi. Opettele tuntemaan itseäsi ja omia rajojasi. Millainen tapa tehdä työtä sopii sinulle parhaiten. Älä oleta, vaan kokeile. Suurin vaatimus voi olla omassa mielessä. On helpompaa, jos myöntää oman epätäydellisyytensä ja luopuu häpeän tunteesta, kuin että vain puskee eteenpäin.

Uskalla pyytää apua esimieheltä tai työkavereilta hyvissä ajoin. Apua usein saa, mutta auttajan täytyy tietää avuntarpeesta.

 

Pidä huolta omasta hyvinvoinnista. Kukaan ei hyödy siitä, jos kulutat voimat loppuun. Rakasta itseäsi ensin, niin voit myös rakastaa toisia.

2. Vedä rajoja

Pidä kiinni omista rajoista. Kukaan ei kiellä tekemästä töitä niin paljon kuin vaan pystyt. Kontrolli ja rajojen vetäminen jää itselle. Joskus on sanottava EI. Joka klikkausta ei tarvitse katsoa, eikä kaikkiin keskeytyksiin tarvitse reagoida. Kaikkeen ei yhden ihmisen tarvitse riittää.  Välillä on etsittävä omia rauhan hetkiä pois hälinästä.

3. Rytmitä työtä ja tee pieniä tavoitteita

Työtä on helpompi jäsentää, jos sillä on tavoitteet. Joka päivälle voi tehdä sen päivän tavoitteen ja pieniä osatavoitteita. Kun jakaa töitä osiin, päivään tulee omaehtoinen järjestys. Järjestä 1-2 minuutin minitaukoja ja rentoutumishetkiä työn väliin. Älä istu liian kauan työpöydän ääressä. Pari kertaa tunnissa kannattaa nousta vähintäänkin seisomaan. Jos teet kotona etätyötä, kokeile ottaa virkistävät päiväunet, käy kävelyllä, tai tee kotitöitä välissä. Pienet tauot rytmittävät tavoitteellista työpäivää. Niiden järjestäminen itselleen edellyttää tiettyä kurinalaisuutta.  Se kuitenkin kannattaa tehdä oman kuormituksen säätelyn vuoksi.

4. Löydä itselle sopivia palautumiskeinoja

Harvemmin väsymisen syynä on työn määrä. Ylikuormitusta ja stressiä aiheuttaa enemmän työn hallinnan kadottaminen. Jos tavoitteet ovat epäselvät tai vaatimukset liian suuria, ajankäyttö on suunnitelematonta, työ pirstaleista tai työyhteisöä vaivaavat huonot ihmissuhteet, työntekijä väsyy.

Entinen 8+8+8 sääntö  (työ, vapaa-aika ja lepo, jokaista 8 tuntia vuorokaudessa) ei enää samanlaisena toteudu monenkaan ihmisen elämässä työn ja vapaa-ajan sekoittuessa toisiinsa. Siksi on löydettävä erilaisia itselle sopivia tapoja ja palautumiskeinoja.

Mihinkään ei ole nykyäänkään kadonnut se, että  pysyäkseen terveenä ja hyvinvoivana ihminen tarvitsee riittävästi unta, liikuntaa, terveellistä ravintoa, harrastuksia, sosiaalista elämää, ihmissuhteita ja henkistä hyvää.

 

Löydä itsellesi keinoja palautua työasioista. Älä luovu itsellesi ja läheisille tärkeistä asioista. Jos jatkat töitä yömyöhään ja olet väsynyt aamulla, tai et lähde töiden jälkeen lenkille, lue iltasatua lapsille, tehokkuutesi työssä ei lisäänny, vaan vähenee. Oma tyytyväisyys ja hyvinvointi edistävät työn tekemistä. Hyvällä mielellä työt sujuvat ja levänneenä aivot toimivat tehokkaammin, jolloin työkin on helpompaa kuin väsyneenä.

Hyvästä itsensä johtamisesta hyötyvät myös läheiset. Hyvinvointi kumuloituu!

 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s