Rakkaus työhön ja työssä kohtaamiin ihmisiin lisää työn merkityksellisyyden kokemusta

Tapasin viime viikolla monta uutta ihmistä työssä ja vapaa-ajalla. Neljä tapaamista jäivät erityisesti mieleeni siksi, että näistä ihmisistä huokui rakkautta ja toisista välittämistä. Rakkaus on suomen kielessä melko voimakas sana ja kertoo vahvasta sitoutumisesta, kun puhutaan työstä tai työhön liittyvistä ihmisistä. Sen sijasta voi käyttää myös sanaa välittäminen. Sävyeroa lukuunottamatta perusasia on sama. Itse käytän molempia sanoja lähes synonyymeina. 

Aristoteleen määritelmä rakkaudesta ja välittämisestä sopii jotakuinkin tähän kontekstiin: “Rakkaus on hyvinä pitämiemme asioiden toivomista toiselle juuri tuon toisen eikä itsemme vuoksi sekä toimimista voimiemme mukaan niiden toteutumiseksi käytännössä”

Kaikkia ei tarvitse rakastaa, mutta voiko kukaan olla välittämättä ihmisistä työssä tai muualla? Välittäminen on sekä tunnetta että käytännön tekoja.

 

Rakkaus ilmenee työssäkin tunteina ja käytännön tekoina.

Rakkaus työhön ja ihmisiin on sisäisen motivaation moottori työssä. Jakamalla rakkautta se lisääntyy työyhteisössä.

Neljä ihmistä – Neljä tapaa rakastaa työtä ja ihmisiä

1. Yrittäjä, joka rakastaa työtään

Tapasin yrittäjän, joka puhui innostuneesti ja intohimoisesti työstään ja yrityksestään. Rakkaus työhön kuului hänen puheessaan. Se oli saanut hänet tekemään vuosia pitkiä työpäiviä yrityksen kehittämiseksi, tuottamaan uusia innovaaatioita, uskomaan itseensä ja selviytymään erilaisista, vaikeistakin vaiheista. Hän tekee sitä työtä, mitä hän juuri haluaa tehdä. Hän on iloinnut onnistumisista, mutta oppinut myös nousemaan epäonnistumisista. Rakkaus työhön ja tekemiseen on johtanut häntä. 

Kun lähtökohtana  on rakkaus työhön, se saa ihmisen ponnistelemaan työssään ja saavuttamaan tuloksia. 

 

2. Tarjoilija, joka rakastaa asiakkaitaan

Menin yhtenä päivänä ravintolaan syömään työpäivän jälkeen. Tarjoilija ohjasi minut ystävällisesti pöytään. Ensimmäiseksi hän auttoi märän takkini päältäni ja vei sen hengariin. Sellainen huomaavaisuus ei ole ihan tavanomaista nykyään. Se teki minuun vaikutuksen. Tarjoilijalla oli herkkyyttä aistia heti, mitä asiakas tarvitsee, ja miten hänet saa hyvälle tuulelle. Hän arvosti asiakkaitaan, välitti heistä ja halusi palvella erinomaisella tavalla. Hänen palvelunsa sai minut asiakkaana tuntemaan koko illan olevani tärkeä. 

Kun työntekijä rakastaa asiakkaita, hän pystyy antamaan heille parasta, henkilökohtaista palvelua.  Asiakas saa huippupalvelua!

 

3. Johtaja, joka rakastaa työntekijöitään

Keskustelin erään johtajan kanssa hänen työstään ja alaisistaan. Minua kosketti se tapa, jolla hän puhui työntekijöistään. Se kuvasti arvostusta ja rakkautta heitä kohtaan. Ihmiset ovat hänelle tärkeitä. Hän tekee tekoja, jotka auttavat työntekijöitä selviytymään työstään ja voimaan paremmin. Johtaja menee ihmiset edellä, ei numerot. 

Kun johtajalla on rakkautta työntekijöitä kohtaan, hän vahvistaa heidän hyvinvointiaan ja saa heidät loistamaan työssään. Se näkyy työn tuloksissa.

 

4. Ihminen, joka rakastaa lähimmäisiään

Neljäs merkittävä tapaaminen oli, kun menin konserttiin. Istuin yli 90-vuotiaan rouvan viereen. Hänestä huokui sellainen kypsä ystävällisyys ja huomaavaisuus minua kohtaan. Hän osasi lähestyä kauniisti vierasta ihmistä ja osoittaa käyttäytymisellään välittämistä. Hän oli hyvin hienotunteinen ja lämmin. Meillä oli hyvä, pieni keskustelu ennen konsertin alkua, ja hänen ansiostaan saatoimme jakaa upean musiikkinautinnon keskenämme. 

Kun ihminen rakastaa lähimmäisiään, hän on valmis antamaan hyviä hetkiä toisille. Se on sellaista ihmisen kohtaamista, jossa ystävällisyys tuottaa ystävällisyyttä ympäristöön.

 

Kaikki neljä ihmistä heijastivat käyttäytymisellään omaa arvomaailmaansa ja työssä olevat myös yrityksen kulttuuria. Heistä jokainen vaikutti tyytyväiseltä ja läsnäolevalta ihmiseltä tapaamisissa.  He olivat löytäneet rakkauden ja välittämisen, minkä seurauksena työ ja ihmisten kohtaamiset olivat heille merkityksellisiä.

Rakkaus ja välittäminen kuuluvat ihmisyyteen. Ne ovat edellytyksiä niin menestymiselle työssä kuin yksityiselämässä. Ja kun välittää omasta työstään ja ihmisistä ympärillään, osaa myös arvostaa toisia ja heidän työtään. 

Rakkaus ei vähene, kun sitä jakaa, vaan lisääntyy.  Uskalla välittää – uskalla rakastaa! 

 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

 

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Rakkaus työhön ja työssä kohtaamiin ihmisiin lisää työn merkityksellisyyden kokemusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s