Mitä voimme oppia menestyjiltä – 12 keinoa lisätä menestystä omassa työssä

On ollut huikeaa seurata, kuinka laulaja Saara Aalto menestyy Britannian XFactor-kilpailussa. Hän on yltänyt viikko toisensa jälkeen yhä parempiin tuloksiin ja hurmannut yleisöä. Me katsojat näemme nuo loistokkaat esitykset, mutta emme taustalla ollutta työtä, joka on siivittänyt laulajaa tähän pisteeseen. 

Mikä tekee Saarasta menestyjän? Saara Aallossa yhdistyvät niin lahjakkuus kuin taidot, kova työnteko sekä nöyryys ottaa vastaan palautetta ja kyky oppia koko ajan uutta, päämäärätietoisuus, sinnikkyys, positiivisuus, lämpö ja halu antaa parastaan yleisölle. Hän osaa olla läsnä asiakkailleen ja osoittaa arvostusta heille. Hän taistelee eikä lannistu, uskoo itseensä ja  saa tukea niiltä, jotka uskovat häneen.  Olen myötäelänyt ja iloinnut Saaran tähän astisesta menestyksestä ja toivotan onnea eteenpäin. Hän on jo voittanut itsensä. En ryhdy psykologisoimaan menestymisen taustoja, enkä spekuloimaan, miten loppukilpailussa käy. Sen sijaan haluan pohtia, mitä me kaikki voimme oppia menestyjiltä.  

  • Mikä mahdollistaa menestymistä?
  • Mitä kannattaa tehdä, jotta voi kokea saavuttamisen riemua?
  • Miten voimme tukea toisia menestymään? 

Suomi tarvitsee loistokkaita menestyjiä eri aloilla. Niitä on ollutkin taas tänä vuonna kuten talouden Nobel-palkittu Bengt Holmström sekä monia yrittäjiä, urheilijoita, suunnittelijoita, muusikoita ja taiteilijoita.  He ovat esimerkkejä muille ja heidän tekemisestään voi ottaa oppia. Voimme luoda sellaista kulttuuria, jossa ihmiset voivat yltää omaan parhaaseensa.  Ilmapiiriä, jossa on lupa onnistua ja jossa tuetaan menestymistä. Ja vielä iloitaan siitä yhdessä.

Yhteisöllinen onnistumisen tunne vahvistaa meitä, kun jaamme onnistumisen kokemuksia. 

Kun ponnistelujen jälkeen pääsee tavoitteeseensa, voi syystä riemuita. Tähän iloon soisi muidenkin yhtyvän.

Kun ponnistelujen jälkeen pääsee tavoitteeseensa, on voittanut itsensä ja voi syystä riemuita. Tähän iloon soisi muidenkin yhtyvän.

12 keinoa, joita jokainen voi käyttää menestyäkseen omalla alallaan 

1. Päämäärätietoisuus 

Monella menestyjällä on pitkään ollut unelma, jota hän haluaa tavoitella. Se on päämäärä, joka antaa tarkoituksen kaikelle tekemiselle. Unelman eteen ollaan valmiita tekemään työtä. Vahva unelma johdattaa pyrkimään eteenpäin, vaikka siihen kuluisi useita vuosia. Matka unelmaa kohti tulee merkitykselliseksi.

2. Usko itseen 

Hyvä itsetunto ja luottamus omiin kykyihin on varmasti rakentunut jo lapsuudessa. Kuitenkin on myös monta tarinaa niistä ihmisistä, jotka ovat saaneet palautettua uskon itseen aikuisiällä. Riittää, että on ollut joku henkilö, joka uskoi heidän kykyihinsä. Muistan erään nuoren, jolla oli ollut pahoja vaikeuksia selviytyä ja joka harkitsi jopa itsemurhaa. Kun yksi opettaja oli valmis uskomaan hänen selviytymiseensä, se auttoi.  

3. Vahvuuksien tunnistaminen 

Menestyjjät ovat löytäneet oman lahjakkuutensa. Vahvuuksien varaan on helpompi rakentaa menestymisen polkua kuin heikkouksien. Jokaisella ihmisellä on joitain vahvuusalueita, jotka täytyy tunnistaa. Niiden löytämisessä voivat muut olla avuksi. Hyvä että nyt myös kouluopetuksessa otetaan esiin enemmän lasten vahvuuksia kuin vain numeroarvosteluja.  

4. Voittamisen halu  – ”Sisäinen palo” 

Menestyjää johtaa usein ”sisäinen palo”  tekemiseen ja halu ylittää itsensä. Kukaan ei voi voittaa, ellei halua voittaa. Tutkijalla on voimakas halu löytää ratkaisu ongelmaan, urheilijalla halu hypätä korkealle, laulajalla saada huippuesitys jne.  Ensin on löydettävä itsestään halu pyrkiä parhaaseensa ja visualisoida voittaminen tavoitteeksi itselle. Jos halua ei löydy, pysyy taatusti aina keskinkertaisena ja oma potentiaali jää käyttämättä. 

5. Myönteinen asenne  

Positiivisuus auttaa ihmistä näkemään mahdollisuuksia ja kulkemaan vaikeuksien läpi. Silloin pystyy kääntämään vastoinkäymiset voitoksi.  Virheet eivät ole epäonnistumisia, vaan ne auttavat parantamaan omaa tekemistä.  Asenne on aina oma valinta. 

6. Työnteko

Luulenpa, että kaikki menestyneet ihmiset ovat olleet valmiita tekemään työtä kovasti pyrkiessään päämääräänsä kohti. Takana on usein vuosien määrätietoinen työnteko ennen kuin tapahtuu läpimurto. Onnistumiset eivät ole mitään onnenkantamoisia, vaan kovan työn tulosta. Kannattaa olla ahkera, eikä koko ajan laskea työhön uhraamiaan tunteja. 

7. Nöyryys ottaa vastaan palautetta  

Menestyjät kuuntelevat toisten antamia palautteita, punnitsevat niitä ja ovat valmiita oppimaan toisilta. He uskaltavat pyytää palautetta työstään eivätkä torju hankalaakaan palautetta, vaan ottavat sen nöyrästi ja kiitollisena vastaan. He ymmärtävät, että juuri se mikä koskettaa, saattaakin olla oman kasvamisen kannalta merkityksellistä. 

8. Jatkuva uuden oppiminen  

Kehittyminen menestyjäksi työssä edellyttää valmiutta oppia uutta koko ajan. Se on avointa suhtautumista uusiin asioihin ja kyselevää uteliaisuutta. Oppiminen edellyttää paneutumista asioihin, lukemista, tutkimista ja havainnoimista. Se on jatkuvaa harjoittelemista. Vanhaan ei voi juuttua.  Näin taidot omalla alalla kehittyvät parhaiksi.  

9. Sinnikkyys

Ponnistelu päämäärän saavuttamiseksi vaatii sinnikkyyttä, suomalaista ”sisua”. Menestyjä osaa fokusoida energiansa tärkeisiin asioihin. Hän ei lannistu, vaan yrittää uudestaan ja uudestaan. Ei luovuta, vaan jatkaa eteenpäin ja uskoo onnistumiseensa. 

10. Rohkeus

Ilman rohkeutta ei synny mitään uutta. Rohkeus kokeilla edellyttää leikkimieltä ja kykyä ajatella eri tavalla kuin on totuttu. Menestyjillä ei ole kattoa, joka rajoittaisi heitä. He näkevät mahdollisuuksia enemmän kuin uhkia. 

11. Toisten arvostaminen

Menestyksen taustalla voi olla halu antaa jotain toisille. Työn tarkoitus on auttaa, kehittää tai antaa parastaan yleisölle. Esiintyvä taiteilija osaa olla läsnä kuulijoilleen. Menestyneet ihmiset antavat myös arvoa muiden osaamiselle. Tiedemies ei vähättele toisten tutkijoiden työtä, ja yrittäjä, suunnittelija, urheilija tai taiteilja arvostaa muita alansa osaajila. 

12. Toisten tuki

Useimmat menestyjät ponnistelevat arjessa yksin. Siksi he tarvitsevat myös niitä ihmisiä ympärilleen, jotka uskovat heidän menestykseensä ja ovat valmiita tukemaan. Vaikka itse uskoo itseensä, tiukan paikan tullen toinen voi tsempata eteenpäin. Vielä parempi on, jos tukijoita on useampi ja sellaisia, jotka pystyvät sparraamaan jatkuvasti saavutuksiin. Menestyksen taustalla onkin usein tukijoukko. Parhaimmillaan se on läheinen työyhteisö. Menestyjien tukeminen ei ole itseltä pois. Päinvastoin. 

Kaikista ei tule maailmanluokan huippuja tai edes Suomen parhaita, eivätkä kaikki voi paistatella parrasvaloissa. Eikä se ole edes tarpeen. Silti jokainen voi yltää omaan parhaaseensa omalla vahvuusalueellaan samoilla keinoilla. Menestystä ei anna kenelläkään työnantaja eikä sitä ole tarjottimella jaettavissa missään. Sen eteen pitää olla valmis ponnistelemaan itse. 

Rajat ovat usein omassa päässä tai mukavuudenhalussa ja laiskuudessa. Ei voi tietää, mihin yltää, ellei yritä tosissaan. Ja sitäpaitsi työstä ja elämästä tulee mielekkäämpää, kun on unelmia, joita kohti haluaa pyrkiä. 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s