Työpaikan hyvää tunneilmastoa kannattaa vaalia

Jokaisessa yhteisössä ihmiset luovat oman tavan olla ja elää toistensa kanssa. Niin myös työyhteisössä.  Millaiseksi yhteisön ilmapiiri muotoutuu, riippuu sen jäsenten tavasta käyttäytyä toisiaan kohtaan.  Kukaan ei voi välttää vastuutaan yhteisön ilmapiirin luomisesta, vaikka toisilla voi olla paremmat mahdollisuudet vaikuttaa siihen. Esimies näyttää joka tapauksessa suuntaa ja esimerkkiä, miten ihmisiä kohdellaan työpaikalla. 

Tunnetila vaikuttaa työn tuloksiin.

Positiiviset työyhteisöt saavat tutkitusti parempia tuloksia aikaan. Hyvässä yhteisössä kaikki voivat kokea tulevansa kuulluksi, nähdyksi ja varteenotetuksi omana itsenään. 

Myönteinen yhteisöllisyys tuottaa hyvää tunnetilaa, joka parantaa työssä suoriutumista ja vaikkapa uusien asioiden oppimista.

 

Sellainen ryhmä voi vahvistaa koko ajan keskinäistä positiivisuutta. Yhdessä tekeminen on silloin innostavaa ja hauskaa, kun taas vastaavasti huonon ilmapiirin vallitessa negatiivisuus vahvistuu. Se vie energiaa työltä.

Positiivinen tunneilmasto antaa vapautta, mahdollistaa, energisoi, innostaa ja tukee.

Positiivinen tunneilmasto antaa vapautta, mahdollistaa, energisoi, innostaa ja tukee.

Työelämän muutokset asettavat uusia haasteita.

Tämän päivän työssä on monta haasteellista tekijää, joiden kanssa työyhteisöt elävät. Tässä muutamia; yhä nopeutuvampi muutos erityisesi teknologiassa, jatkuva uusien asioiden oppiminen, työpäivän pirstaleisuus, ajan mielekäs jakaminen, etätyö ja lukuisat yhteistyöverkostot. Ihmisten väliseen kanssakäymiseen on yhä vähemmän mahdollisuus käyttää aikaa. Suhteiden pitää toimia nopeasti ja joustavasti kommunikoidaan sitten verkossa tai kasvotusten. 

Työntekijät tarvitsevat hyvien viestintätaitojen lisäksi yhä enenevästi hyviä vuorovaikutustaitoja, tunteiden ymmärtämistä ja kykyä kohdata ihmisiä arvostavasti.

 

Vähässä ajassa, lyhyissä ihmiskontakteissa tai verkkoviestinnässä tulee herkästi väärinkäsityksiä, eikä niitä ehditä selvittämään. Siiloin voidaan yllättäen joutua törmäyskurssille varsinkin, jos keskinäinen luottamus on alhaalla tai ollaan väsyneitä.     

Töksähtävä sanominen, väärinymmärretty viesti, syyttävältä vaikuttava katse tai kuuntelun puute voivat hetkessä pudottaa toisen tunnetilan miinuksille. Se näkyy vaikkapa ärtymyksenä tai loukkaantumisena, mikä vaikuttaa työn tekemiseen, innostukseen ja luovuuteen. Kun kaikkea mielipahaa ei ehdi tai osaa nollata yksin,  ne voivat jäädä hiertämään ja vaikuttaa työyhteisössä. 

Tunteiden kokeminen ei ole herkkähipiäisyyttä, vaan ihmisyyttä. Siksi työyhteisössä ei kannata koskaan vähätellä toisen tunteita. Mieluummin kannattaa opetella arvostavia taitoja kommunikoida toisten kanssa.

Hienotunteisuus ja hyvä käytös ovat hyveitä ihmissuhteissa. 

 

Työyhteisössä kannattaa lisätä vuorovaikutus- ja tunnetaitoja.

Vuorovaikutuksen ongelmat ja tunteiden kokeminen voivat syntyä pienistä asioista. Siksi niitä ei aivan helposti oteta puheeksi. Kuitenkin ne vaikuttavat omaan ja yhteisön energiaan. Jatkuessaan ne voivat suureta kuin lumipallo. Parempi on, jos työyhteisössä lisätään vuorovaikutustaitoja ja tunteiden ymmärtämistä ennakkoon.

Eli opetellaan, miten kannattaa olla toisten kanssa, jotta voidaan ylläpitää positiivista tunnetilaa ja toimia sitä vahvistavasti, ei vahingoittaen. 

 

Enkä tietenkään tarkoita tässä mitään onnelan luomista, josta ongelmat puuttuisivat tai jossa varovaisuus estäisi erilaisten mielipiteiden esiintuomisen. Tarkoitan sellaista ilmapiiriä, jossa kohdellaan kaikkia arvostavasti, ymmärretään tunteiden vaikutus ja jossa keskinäinen vuorovaikutus on rakentavaa. Sellaiseen läsnäoloon sisältyy niin myötätunto kuin myötäinto. Myönteistä energiaa lisäämällä työt sujuvat ja ihmiset voivat hyvin niin yksin kuin yhdessä. 

Tunneilmastoa luodaan työpaikalla joka päivä. Tiedosta oma vastuusi. 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s