Onko innostuksen ja ilon kulttuuri seuraava askel työelämän kehittämisessä?

Suomalainen työelämä on Euroopan huippua. Näin työelämän tutkija, professori Jouko Nätti kertoi Tampereen yliopiston työelämätutkimuksesta, Siinä työelämän kehitystä on tarkasteltu pitkällä  aikavälillä. 1970-luvun lopulta vuoteen 2013. (HS 22.1.2017)

Tuloksista löytyy monta hyvää asiaa. Meillä on korkea koulutustaso, työn mielekkyys ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet ovat kasvaneet, koulutus on lisääntynyt  ja myös työn laatu on parempaa kuin EU-maissa. Toki sieltä löytyi kehitettävääkin. Sosiaaliset suhteet ovat suomalaistyöpaikoilla kehnommat kuin EU:ssa keskimäärin.

Työelämän pitkän ajan positiivinen kehitys on ilahduttavaa. Kyllä siitä saa olla ylpeä.

Jos työelämämme on Euroopan huippua, onko myös suomalainen työ Euroopan parasta ja tuottavinta?

 

Työelämän laadun koko ajan parantuessa voisi olettaa myös työn tuottavuuden nousseen sen rinnalla, mutta näin ei ole käynyt. Siihen on tietysti vaikuttanut myös moni muu asia. Hyvä työelämä ei kuitenkaan sinällään ole itseisarvo, vaan sen pitäisi olla  mahdollistaja suomalaisen työn menestykseen. 

Elämme aikaa, jossa muutokset ja ennalta-arvaamattomuus lisääntyvät. 

 

Digitalisaatio, robotisaatio ja tekoäly ovat jo nyt mukana työssä. Ne tulevat korvaamaan monia entisiä työtehtäviä. Muutos etenee nopeasti. Tilalle tulee uudenlaisia töitä, jotka vaativat työntekijöiltä oppimista ja kykyä mukautua jatkuvaan muutokseen. Kaikkien työt, myös esimiesten työt voivat muuttua.

Enää kukaan ei voi nukkua ruususenunta, vaan kaikkien täytyy herätä muutosten  todellisuuteen. Muutos voi olla suuri mahdollisuus työelämän uudistamiseen, mutta myös uhka, jos yritämme pitäytyä kaikin voimin menneessä  kiinni. 

Työelämän uudistaminen onnistuu vain yhdessä tehden. Tutkimuksen mukaan moni asia on pysynyt työelämässä ennallaan viime vuosikymmeninä.  Millaisia valmiuksia meillä on kohdata muutosta työpaikoilla nyt, kun työn muutos nopeutuu?  Ja mitä pitää kehittää? 

Jos ennen työelämää uudistettiin organisaatioissa enimmäkseen ylhäältäpäin, tämän päivän ja tulevan työelämän uudistaminen voi onnistua vain yhdessä tehden. Näihin talkoisiin tarvitaan jokaista mukaan, kun työt ja työntekemisen tavat muuttuvat. 

 

Tarvitaan uudenlaista kulttuuria, jossa on innostavuutta, luovuutta, rohkeutta, yhdessä tekemistä ja kykyä tehdä päätöksiä. Kaikki tämä vaatii taitoja ja niiden lisäämistä tarvittaessa, mutta ennen kaikkea halua tehdä uudistusta yhdessä. 

Innnostavuuden ja ilon työkulttuuri näkyy työntekijöiden tavassa tehdä työtä yksin ja yhdessä. Työstä ollaan innostuneita ja rima halutaan ylittää, koska menestyminen on luvallista, eikä epäonnistumisia tarvitse pelätä.

Innostavuuden ja ilon työkulttuuri näkyy työntekijöiden tavassa tehdä työtä yksin ja yhdessä. Työstä ollaan innostuneita ja rima halutaan ylittää, koska menestyminen on luvallista, eikä epäonnistumisia tarvitse pelätä.

Kulttuurin muutos lähtee johtamisesta. 

 

Johtajilla täytyy olla taitoja luotsata uutta kulttuuria. Se tarkoittaa

 • Kykyä innostaa ihmisiä 
 • Mahdollistaa ihmisille onnistumisia ja lupaa epäonnistua
 • Ymmärtää, mikä vaikuttaa ihmismieleen ja tunteisiin
 • Taitoa rakentavaan vuorovaikutukseen
 • Valmiutta luottaa ja antaa vapautta 
 • Kirkastaa päämäärää ja näyttää suuntaa 
 • Olla tukena, sparraajana, valmentajana
 • Johtaa hyvinvointia 

Työntekijöiltä taas odotetaan uudenlaisia valmiuksia. 

 • Itseohjautuvuutta, vastuun kantamista
 • Sosiaalista taitavuutta
 • Kykyä luottaa toisiin ja jakaa asioita yhdessä
 • Ratkaisukeskeisyyttä
 • Työstä innostumista 
 • Itseensä ja toisiin luottamista 
 • Hyviä vuorovaikutustaitoja ja tunteiden ymmärtämistä 
 • Vastuuta pitää huolta hyvinvoinnista

Kulttuurin muutos lähtee organisaation johdosta, mutta se saadaan elämään vain luomalla sitä kaikkien kanssa yhdessä. Muutos ei onnistu tekemällä pieniä kosmeettisia muutoksia entiseen, jos vaikkapa johtaminen on ollut autoritääristä ja työntekijöillä on ollut rajatut toimenkuvat. Muutos vaatii työtä ja aikaa. 

Tärkeä on, että tiedostetaan ja aloitetaan muutostyö. Osa yrityksistä on jo muuttanut kulttuuria tai on matkalla muutokseen. Toisilla se on vielä edessä. 

Työn ei tarvitse olla sellaista, josta vaan selviydytään päivästä toiseen.

Ihmistä arvostavassa kulttuurissa työ voi olla ihmisille innostuksen ja ilon lähde, jossa voi nauttia menestyksestä yhdessä ja saada tukea epäonnistumisten kohdatessa. 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s