Työyhteisön moninaisuus on rikkaus, jota ei kannata jättää hyödyntämättä

Tämän päivän ja tulevaisuuden työssä tarvitaan yhä enemmän rohkeutta ajatella asioita uudella tavalla, sekä luovuutta löytää uudenlaisia ratkaisuja. Lisäksi täytyy olla valmiutta kokeilla eri tapoja toimia, hypätä nopeasti muutoksiin ja sietää epävarmuutta. 

Miten sitten onnistumme luomaan sellaisen kulttuurin työpaikalle? 

Olisiko nyt juuri aika hyödyntää työssä sitä moninaisuutta, jota eri ihmisillä on.  Eli ottaa mukaan työhön kaikkien ihmisten mahdolliset potentiaalit.

 

Luoda rikastuttava keskustelukulttuuri, joka antaa tilaisuuden tarkastella asioita monipuolisesti eri kannoilta. 

Jokainen ihminen on ainutlaatuinen yksilö. Paitsi näkyvät ominaisuudet, koulutus ja hankittu työkokemus, jokainen tuo mukanaan työhön myös valtavan määrän potentiaalia. Se on elämän aikana hankittua kokemusta, sisäistettyä tietoa, asenteita ja erilaisia taitoja. Ja ehkä myös kokemuksia kasvamisesta tai työskentelemisestä erilaisissa kulttuureissa.

Mikä estää meitä hyödyntämästä työssä sitä rikkautta, jota erilaisilla ihmisillä on?

Ihmiset odottavat tulevansa hyväksytyksi omana itsenään työpaikalla. He ovat valmiita antamaan koko osaamisensa ja kokemuksensa työssä käyttöön, jos siihen annetaan mahdollisuus.

 

Sen edellytys on, ettei ketään pakoteta samaan muottiin toisten kanssa. Sen sijaan annetaan lupa ja jopa toivotaan, että jokainen uskaltaa tuoda omia ajatuksia ja näkemyksiä työhön. 

Sellaisessa ilmapiirissä mahdollistuu ajatusten jatkojalostaminen, kun kaikki osaaminen otetaan mukaan yhteiseen pöytään. Se antaa työntekijälle tilaisuuden kokea olevansa tärkeä ihmisenä ja lisää innostusta olla mukana kehittämässä työtä. 

Jos tätä koko potentiaalia ei oteta työssä käyttöön, työntekijä voi kokea oman osaamisensa tulevan kutistetuksi.  Se ei paljon innosta. 

 

Samaan aikaan työnantajalta jää saamatta innostunut ja luova kehittäjä.  Kyvykäs työntekijä ei ehkä jää odottelemaan, vaan siirtyy muualle etsimään parempaa tilaisuutta itselleen. Kannattaa mieluummin pohtia keinoja, miten muuttaa työkulttuuria. Miten lisätä ihmisten moninaisuuden hyväksymistä, ymmärtämistä  ja hyödyntämistä työssä. Se voi tapahtua esimerkiksi opettelemalla uudenlainen tapa käydä keskustelua työyhteisössä. 

Kun erilaisille ajatuksille on tilaa ja ihmisllä on rohkeutta ilmaista ajatuksiaan vapaasti, ryhmä voi yhdessä löytää luovia ratkaisuja.

Kun erilaisille ajatuksille on tilaa ja ihmisllä on rohkeutta ilmaista ajatuksiaan vapaasti, ryhmä voi löytää yhdessä luovia ratkaisuja.

12 teesiä luovan keskustelun mahdollistamiseksi  työyhteisössä

1  Tunnista ja hyväksy, että ihmiset ovat yksilöllisiä kokemuksineen. Heillä on yhteensä valtava määrä erilaisia ajatuksia siitä, miten asiat ovat  ja miten niiden pitäisi olla. 

2  Kunnioita ihmisten moninaisuutta ja pidä sitä yhteisön arvokkaana vahvuutena.

3  Anna kaikille mahdollisuus tuoda ajatuksiaan esiin. Rohkaise ihmisiä kertomaan niistä.  

4  Älä pitäydy tiukasti kiinni omassa ajatuksessasi, miten asiat ovat tai miten niiden pitäisi olla.

5  Älä yritä myydä omaa, ”oikeaa” kantaa asioihin, kun kerrot ajatuksistasi. Se ei ole markkinointipuhe puolesta tai vastaan.

6  Kuuntele toisten ajatuksia tarkasti, kiinnostu niistä, ja pyri ymmärtämään niitä.  

7  Älä tyrmää kenenkään ajatuksia tai pidä niitä tyhminä. 

8  Suosi vapautta ja avoimuutta ajatusten ilmaisemisessa.

9  Hyväksy se tosiasia, ettei kukaan ole ”toisen luokan” ajattelija. Vältä arvojärjestyksiä. Kaikilla voi olla annettavaa.

10 Innostu yhdessä ajattelusta ja rikastavasta keskustelusta. Kun asiaa tarkastellaan monesta näkökulmasta, voi ratkaisukin löytyä yllättävältä taholta.  

11 Pidä tavoite mielessä keskustelussa. Ei ole tarkoitus voittaa tai hävitä, vaan löytää uusia tapoja toimia työssä. 

12  Hyväksy, että lopputulos tai ratkaisu ei ole konsensus esitetyistä ajatuksista, vaan jotain täysin uutta, joka on luotu yhdessä.

Kun ymmärrämme työyhteisössä, että olemme yhdessä enemmän kuin yksin, voimme alkaa kukoistaa.

 

Voittajia ovat muutosten keskellä ne, jotka osaavat toimia joukkueena. Ja sellaisena joukkueena, jossa kaikkien vahvuudet ovat käytössä. Ja jossa peliä pelataan reilusti yhdessä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Peli tarvitsee monenlaisia osaajia. 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.