Innostus ja luovuus eivät ole este kriittisen ajattelun käytölle työssä

Tänä päivänä työntekijöiltä odotetaan oman työn johtamista ja innostusta työn kehittämiseen. Omaa ja työyhteisön työtä pitäisi osata tarkastella koko ajan. Teemmekö oikeita asioita? Onko tapamme tehdä paras mahdollinen? Voisiko tämän työn tehdä yksinkertaisemmin toisella tavalla? Miten tämä hyödyttää asiakkaitamme? Mitä asiakkaat odottavat meiltä enemmän? Mitä uutta kannattaisi kokeilla?  jne.

Innostuksen lisäksi tarvitaan jokaiselta oman tekemisen kyseenalaistamista ja kykyä kriittiseen ajatteluun.

 

Kriittisyys auttaa kehittämisen käynnistämisessä ja ratkaisujen valinnassa ennen päätöstentekoa. On osattava ja uskallettava tuoda keskeneräisiä, ihmetteleviä ajatuksia ääneen. Ottaa erilaisia puolia ilmiöistä esiin ja punnita niitä jumiutumatta yhteen ajatukseen. Jakaa hullujakin ideoita ja antaa ne toisten puitaviksi. 

Kyseenalaistajalta  vaaditaan perusteita, jotka tukevat hänen käsitystään asiasta. Ja kertomista, miksi jotain pitäisi tehdä toisin tai jättää tekemättä. Jos arvioija ei pysty esittämään perusteita, ehdotuksen painoarvo vähenee. Silti keskeneräistäkään ajatusta ei kannata jättää sanomatta, sillä toinen voi jatkaa sen kehittämistä.

Mitä vapaammin työyhteisössä uskalletaan tuoda ajatuksia esiin, sitä paremmat mahdollisuudet on kehittää paras ratkaisu. Avoimessa työyhteisössä jokainen voi altistaa omia ideoita toisten arvioitavaksi ja kysellä toisten ehdotuksista kriittisesti.

Rakentava kriittisyys ei ole arvostelua tai ideoiden tuomitsemista eikä myöskään luovuuden latistamista. 

 

Parhaimmillaan se on innostavaa ajatusten edelleen kehittämistä. Sellainen myös auttaa välttämään yhdessä sudenkuoppia ja löytämään uusia tapoja toimia. 

Asioita kannattaa punnita monelta näkökulmalta ennen päätöksen tekoa. Useimiten on vähintään kaksi vaihtoehtoa, joista voi valita.

Asioita kannattaa punnita monelta näkökulmalta ennen päätöksen tekoa. Useimiten on vähintään kaksi vaihtoehtoa, joista voi valita.

Jos työyhteisöltä puuttuu avoimuus, kriittisyys voi saada kielteisen leiman. Sama voi käydä, jos innostuksen huumassa unohdetaan ottaa huomioon eriävät ajatukset. Näin kriittisyyden unohtamisesta tulee huomaamatta este myös luovalle kehittämiselle. 

Hälyttävä merkki työyhteisössä on, jos kriittisen ajatuksen esittäjää aletaan leimata negatiiviseksi persoonaksi, kehittämisen jarruksi tai valittajaksi.

 

Ylipäätään asioiden henkilöiminen osoittaa, että on jouduttu väärälle uralle. Siitä on pieni matka erilaisten ajatusten vaientamiseen. 

On helpompaa nähdä henkilö hankalana kuin kuunnella häntä. Siinä sivussa kriittinen ajattelu ja valittaminen sekoitetaan toisiinsa, vaikka kyse on täysin eri asiasta. Ja jos tunteet nousevat pintaan, ihmiset eivät enää edes pysty kuuntelemaan. Näin erilaiset ajatukset jäävät hyödyntämättä ja työn kehittämisessä ”voidaan mennä metsään”. 

Jos kriittisyys suljetaan pois ja kyseenalaistajat syrjäytetään, heistä voi turhautuessaan tulla valittajia työyhteisöön, elleivät he hakeudu toiseen työpaikkaan.

 

Työyhteisön asettamista leimoista kun on vaikea päästä eroon.  Yhteisö on silloin luonut itse omat ankeuttajansa. 

Innostus ei ole mitään ” hömppähypetystä” ( vaikka se voi joskus saada ihmisen pomppimaan ilosta ), vaan voimakasta itsestään kumpuavaa halua ratkaista työn kysymyksiä. Ja vaikka luovuudelle kannattaa antaa vapaat kädet ( muutenhan luovuus kutistuu rajojen sisällä ),  se ei tarkoita, etteikö päätöksiä voi tehdä punniten erilaisia ratkaisumahdollisuuksia. Ja ottaa huomioon asioita monelta näkökulmalta tutkimalla niitä kriittisesti. Näin löytyvät parhaat ratkaisut.

Innostus ja luovuus eivät sulje pois kriittistä ajattelua. Kaikkia niitä tarvitaan. Vaatii viisautta, miten ja missä vaiheessa niitä kaikkia käytetään työssä. 

 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s