Kolme tärkeää asennetta, joista on hyötyä työssä ja itsensä johtamisessa

”Voiko lapsi joskus tietää totuuden paremmin kuin aikuinen?” Lapset esittivät tällaisen kysymyksen minulle. Mieleen tuli sananlasku ”Lapsen suusta totuuden kuulee.” Keskustelimme asiasta yhdessä ja päädyimme siihen, että lapset huomaavat asioita eri tavalla kuin aikuiset.  Joskus he voivat tietääkin totuuden. Siksi lapsia kannattaa kuunnella ja keskustella heidän kanssaan. 

Lapset suhtautuvat avoimesti elämään. Jos lapsi on terve ja hänen on hyvä olla, hän on innokas oppimaan uutta.  Hän suhtautuu ennakkoluulottomasti uusiin asioihin, on myönteinen ja nauttii leikkimisestä toisten kanssa. Lapsilla on luontaisesti sellaisia asenteita kuten positiivisuus, sosiaalisuus ja uteliaisuus. Jotkut sälilyttävät ne aikuisuuteen asti.

Mielenkiintoista on, että myös useimmilla satavuotiaaksi eläneillä ihmisillä todettiin tutkimuksessa nuo samat kolme asennetta. He olivat selviytyneet erilaisista vaikeuksista säilyttämällä elämää tukevat asenteet ja olivat kiitollisia vanhana. 

Aikuinen ihminen voi valita omat asenteensa ja vaikuttaa elämänsä suuntaan. Tuomme ajatusmallit mukanamme myös työhön ja työyhteisöömme. Ei ole yhdentekevää, millaisia asenteet ovat. Kannattaa joskus pohtia, kuinka hyvin omat suhtautumistavat palvelevat itseä ja toisten työn tekemistä. Sellaiset asenteet kuten positiivisuus, sosiaalisuus ja uteliaisuus ovat hyödyllisiä työelämässä ja itsensä johtamisessa. 

Lapsilta voi oppia voimaannuttavia elämänasenteita. Heistä välittyy tekemisessä ilo ja hauskuus, joka kannattaa säilyttää aikuisälläkin. Työstä ja elämästä tulee mukavampaa kuin jos puurtaa liian totisena.

Millaisena nämä kolme asennetta näyttäytyvät työyhteisössä?

1. POSITIIVINEN NÄKEE MAHDOLLISUUKSIA    

Positiivisesti asennoituva työntekijä pystyy näkemään asioissa hyviä puolia ja kykenee huomaamaan itsessään ja toisissaan vahvuuksia. Hän pyrkii mieluummin ratkaisuun kuin asioissa vellomiseen. Esim. ”Kyllä tästä selvitään tavalla tai toisella” sen sijaan että ajattelisi ”Me ei ikinä voida selvitä tästä.” Positiivinen ihminen näkee enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. 

Myönteisyys ei tarkoita sokeaa kritiikittömyytttä. Positiivisella otteella eläminen ei ole myöskään jatkuvan hymyn ylläpitämistä ja ”jee jee-touhua”. Sellaista, jossa ylävitosia heitellään koko ajan (vaikkei sekään ole mahdotonta).  Se on kaikkien tunteiden sallimista ja hyväksymistä, eikä ikäviä tunteita tarvitse peittää tekohymyn taakse. 

Positiivinen ihminen ei kuitenkaan juutu kielteisiin tunteisiin, vaan selviää niistä yli yksin tai toisten avulla. Hän ei anna negatiivisuuden jäädä jumiuttamaan edistystä. Hän ymmärtää, että myönteinen suhtautuminen lisää hänen energiaansa, kun taas kielteisyys verottaa sitä. 

Vinkki: Suuntaa positiivisuuteen. Opi näkemään hyvää asioissa ja toisissa ihmisissä.  

 

2. SOSIAALINEN ILOITSEE YHTEISÖN VOIMASTA  

Ihmisen perustarve on kuulua yhteisöön. Sosiaalisesti orientoitunut työntekijä arvostaa esimiestä ja työkavereita. Hän on valmis tekemään hyvää työyhteisön eteen. Sosiaalisella ihmisellä on kykyä tulla toimeen toisten ihmisten kanssa. Hän nauttii yhdessä tekemisestä ja yhdessä onnistumisesta. 

Sellainen työntekijä näkee yhteisössä voiman, jota hän ei voi yksin saada. Hän jakaa osaamistaan avoimesti ja auttaa muita. Sosiaalisesti orientoitunut ihminen pystyy antamaan kannustusta ja hyvää palautetta muille tuntematta, että jää jostain itse paitsi. 

Vinkki: Arvosta työyhteisösi jäseniä ja näe, mikä voima yhteisössä on. Opi kannustamaan muita ja luo hyvää yhdessätekemisen ilmapiiriä. 

 

3. UTELIAS KIINNOSTUU UUSISTA ASIOISTA 

Ihminen, joka suhtautuu uteliaaasti uuteen, innostuu erilaisista asioista ja haluaa oppia lisää. Hän osaa irrottautua vanhoista tavoista ja uskaltaa suunnata uutta tuntematonta kohti. Uuden oppiminen kannustaa oppimaan lisää. Rohkeus lisää luovuutta.

Uteliaalla, oppivalla ihmisellä on kykyä kohdata muutoksia ja suhtautua toiveikkaasti tulevaisuuteen. Hän voi pelätä ja kokea epävarmuuden tunteita uuden edessä, mutta hän ei juutu pelkoon. Hän selviää siitä itse tai pyytämällä toisilta tukea. 

Vinkki: Avarra ajatteluasi. Kiinnostu työstä ja rohkaise itseäsi kohtaamaan uusia ilmiöitä avoimen kyselevästi. 

 

Jokaisen kannattaa silloin tällöin pohtia omia asenteitaan ja oppia tuntemaan itseään. Ovatko asenteet vahvana moottorina vai pysähdyttävänä jarruna itsensä johtamiselle ja työyhteisön kehittämiselle? Ruokkivatko ne hyvää vai huonoa energiaa? Omista asenteistaan on syytä tulla tietoiseksi, jotta voi johtaa itseään hyvin. Ja on kyettävä tarpeen tullen muuttamaan asenteitaan.  

Johtaminen onnistuu parhaiten, kun johtaja tuntee hyvin johdettavansa. Ja kun vastassa on positiivinen, toisia kohottava, työstään innostunut työntekijä. Sama pätee itsensä johtamisessa. Itseään ja omia asenteitaan kannattaa oppia tuntemaan. Vastuu on jokaisella itsellään. 

”Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once we grow up.”

Pablo Picasso


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s