Hyvä johtaja pitää porukan koossa muutoksen kiihtyessä

Työelämässä on meneillään isoja muutoksia, jotka muuttavat työn tekemisen tapaa ja toimintakulttuuria niin yksityisissä yrityksissä kuin julkisella sektorilla. Ennakoitavissa on, että muutokset vain kiihtyvät. Samaan aikaan näkyvillä on, että monet organisaatiot ovat heikosti valmistautuneet tuleviin muutoksiin. Uudistumisen tarve kyllä tiedostetaan, mutta suunnitelmat sen läpiviemiseksi ovat vielä vähäisiä.

Tärkeää on, että henkilöstö pidetään mukana muutoksessa. Se edellyttää, että resursoidaan myös henkilöstöön. Asennemuutoksen lisäksi työntekijöiden pitää oppia uusia tapoja, ehkä kokonaan uudenlainen työ uudessa ympäristössä, ja on osattava luopua vanhoista käytännöistä. Uuden oppiminen ei tapahdu ihan vaan sormia napsauttamalla. 

Kun muutoksen läpiviemisenkin pitäisi sujua nopeasti, tulee entistä tärkeämmäksi huolehtia ihmisten hyvinvoinnista ja osaamisesta tässä muutosprosesissa.

 

On haastavaa, jos työntekijät joutuvat liiallisen hämmennyksen tilaan muutoksissa. Yhteinen päämäärä voi silloin kadota. Työstä tulee pakkopuurtamista, kun jokainen yrittää selviytyä uudessa työssään yksin.

Esimiehen pitää olla herkkä havaitsemaan ja  puuttumaan tilanteeseen.  Muuten on vaarana, että epävarmuus ja osaamattomuus lisäävät huolipuheita työyhteisössä. Muutokset saavat innostumisen sijasta negatiivisen sävyn. Yhteisöllisyys vähenee, vaikka sen pitäisi vahvistua. 

Huolipuheet vievät energiaa, mutta niitä ei vähennetä pelkästään innostuspuhetta lisäämällä. Se vain piilottaa ne jonnekin ja saa työntekijät vaikenemaan. Innostuksen saamiseksi tarvitaan sellaisten rakenteiden vahvistamista, jotka auttavat työntekijöitä, ei vain selviytymään, vaan mahdollistavat innostumisen syntymistä.  

Yhä nopeutuvassa muutoksessa eläminen vaatii katseen kääntämistä perusasioihin ja niiden vahvistamista. 

 

Hyvä johtaja osaa pitää yhteisön koossa ja tukea joukkoa tekemään työtä yhteisen päämäärän hyväksi muutoksissa.

Mitä johtajan pitää tehdä, kun yhteinen päämäärä näyttää katoavan työssä?

Selkeytä yhteinen päämäärä  

Jokaisella työntekijällä pitäisi olla selkeänä se iso päämäärä, jota yritys tai organisaatio tavoittelee. Se on se ”unelma”, jota kohden ollaan kulkemassa. Se on se, miksi yritys tai organisaatio on olemassa. Se antaa tarkoituksen jokaisen työlle riippumatta tehtävästä. Ihmiset haluavat olla jossain suuremmassa mukana kuin vain tekemässä omaa työtään.

Ei voi kuin ihmetellä, miksi tuo unelma jää niin vähäiselle huomiolle organisaatioissa. Johtamisen tehtävänä on selkeyttää tuo unelma kaikille. 

Palaa perustehtävän äärelle

Muutoksessa auttaa, kun työntekijä tietää, mikä on perustehtävä. Mitä lisäarvoa minun työni tuottaa asiakkaalle. Sitä pitäisi kysyä joka aamu ennen työn aloittamista. Mikä on se oleellisin, mitä pitää tehdä, ja mikä kertoo onnistumisesta työssä. Mitä silloin on tapahtunut.

Vaikka toimintatavat muuttuvat, jokaisella on päivittäin perustehtävä. Se tuo turvallisuutta ja vahvistaa muutoksessa selviytymistä. 

Kirkasta arvot 

Arvot, jotka elävät muutosten aikana, vaikuttavat muutoksen onnistumiseen. Monessa organisaatiossa hyvät kirjatut arvot ovat jääneet sanahelinäksi. Ne eivät ole eläviä. Arvot on määriteltävä uudelleen henkilöstön kanssa. Se on johdon tehtävä.

Jos selkeä yhteinen arvopohja puuttuu, jokainen toteuttaa työtä omien arvojensa mukaisesti. Mitä silloin saa asiakas ja miten henkilöstö voi. Molemmat tulevat epävarmoiksi ja kärsivät. 

Vahvista yhteisöä

Hyvä johtaja pystyy pitämään porukan koossa muutostilanteissa. Työntekijöiden itseohjautuvuus ei tarkoita yksin jättämistä tai yksin selviytymistä, vaan jokaisen kyvykkyyden lisäämistä toimia rakentavasti toisten kanssa. Muutokset onnistuvat paremmin, kun ryhmä toimii yhdessä ja kaikkien vahvuudet ovat käytössä.

Hyvässä ryhmässä yksilöt saavat toisiltaan tukea. Yhdessä kestetään vaikeuksia, voidaan innostua uuden kehittämisestä sekä vahvistetaan yhteistä oppimista.

Pidä huolta henkilöstön hyvinvoinnista 

Jos työntekijät voivat hyvin, heillä on enemmän valmiuksia pärjätä jatkuvassa muutoksessa. Hyvinvoinnin parantaminen voi tarkoittaa koulutusta, esimiehen tukea, työn muokkaamista, taitojen lisäämistä, työympäristön parantamista, voimavarojen vahvistamista ym.  

Esimies pääsee liikkeelle, kun luo avoimen keskusteluyhteyden jokaisen kanssa. Muutoksissa yksilöiden tarpeet ovat erilaisia. 

Vahvistamalla työn perustaa ja työntekijöiden hyvinvointia johtaja auttaa muutoksen onnistumista.

 

Kun perusta on kunnossa, on myös eväitä aidon innostumisen syntymiselle ja uudistumiselle. Innostuspuhe lisääntyy ja huolipuhe vähenee työyhteisössä. Silloin muutos voi kuormittamisen sijasta voimaannuttaa. Syntyy positiivinen kierre. 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s