Edistätkö vai hidastatko oman työyhteisösi kukoistusta?

Itseohjautuvuuden lisääntyessä esimiestyön osuus arkipäivän työssä on vähentynyt. Vaikka asiantuntija ei kaipaa pomoa, hän tarvitsee kannustusta ja tukea työssä. Kuitenkaan enää ei voi olettaa, että esimies olisi ainoa kannustaja ja palautteen antaja. Yksin tekeminen ja itsensä johtaminen asettavat vaatimuksia niin työntekijälle kuin työyhteisölle. 

Esimiehen antamien palautteiden välillä pitää harjoittaa itsereflektiota säännöllisesti. Pohtia, mitä tuli tehdyksi hyvin ja mikä vaatii parantamista.  

 

Yhden lauseen päiväkirjasta voi olla hyötyä. Voi kirjoittaa, missä onnistui tai mitä oppi tänään. Omaa tekemistä täytyy katsoa rehellisesti, mutta lempeästi. Itsensä ruoskimista ei kannata harjoittaa, sillä se tuskin edistää kehittymistä. Onnistumisista ja tavoitteiden saavuttamisesta sen sijaan voi palkita itseään sopivalla tavalla. 

Pelkkä itsereflektio ei kuitenkaan riitä, sillä yksin ei voi edes huomata kaikkea. Meillä on tarve kuulua yhteisöön, haluamme tulla nähdyksi ja kuulluksi toisille.

Tarvitsemme yhteisön jäseniä nähdäksemme heidän silmin omaa tapaamme toimia työssä. 

 

Mieleen tulee tyttö, joka lauloi ensi kertaa isommalle yleisölle. Hänen katseensa kääntyi laulunopettajaan päin, kun hän aloitti.  Opettaja vahvisti katsellaan koko esityksen ajan tytölle, että ”kyllä sinä pystyt ja onnistut”. Epävarmuus haihtui ja laulu sujui. Kun esitys oli ohi, opettaja iloitsi tytön kanssa hänen onnistumisestaan. 

Juuri sellaisia ”kannustavia silmiä” me kaikki kaipaamme välillä työssämme. Niitä ihmisiä, jotka tsemppaavat eteenpäin, jotta yllämme hyvään lopputulokseen. Niitä, jotka luottavat meihin ja ovat valmiita myös tukemaan tarvittaessa. Sellaisia ihmisiä meillä pitäisi olla ympärillämme työyhteisössä muitakin kuin esimies.

Jokaisessa työyhteisössä voidaan löytää yhdessä sopivia tapoja kannustaa ja tukea toisiaan. Kiireessäkin ehtii jollain eleellä ilmaista, että olen huomannut tilanteesi. Arvostan sinua. Iloitsen kanssasi ja olen tukenasi.

Kun jokainen ottaa vastuuta yhteisön hyvinvoinnista, voimme rakentaa kukoistavaa työyhteisöä. 

 

Muutos pitää aloittaa itsestä.  Voimme kysyä ensin itseltämme, olenko minä sellainen esimies / työkaveri, jollaisen kanssa itse haluaisin tehdä työtä. Tai olenko sellainen työntekijä, jonka luokse haluaisin mennä asiakkaana.

Millainen sinä olet ollut työyhteisössä? Mieti vähän aikaa ja kysy itseltäsi seuraavat kaksi kysymystä.

1 Olenko ollut työyhteisössäkohottaja”, joka innostaa ja kannustaa muita? Ja joka on valmis antamaan tukea tarvittaessa. Siis sellainen, joka auttaa toisia yltämään parhaasensa ja saa heidät loistamaan.  

2  Vai olenko ollut ”kutistaja”, joka vähättelee toisten saavutuksia, arvostelee ja mitätöi niitä? Ja joka katselee asioita vain omasta näkökulmastaan kiinnittämättä muiden tarpeisiin huomiota. Sellainen, joka mieluummin loistaa itse kuin soisi sitä toisille. 

Täydellisyyteen ei kukaan pysty, mutta jokainen voi oppia toisten kannustajaksi. Täytyy opetella eläytymään toisen tilanteeseen niin, että osaa jakaa myötäintoa ja myötätuntoa työyhteisössä. Kannustavuutta voi osoittaa sanojen lisäksi pienin elein arkipäivässä. Joskus riittää pelkkä peukutus, innostava katse tai ”yläfemmat” tuottamaan hyvän tunteen. Ja kun joku tarvitsee tukea, myötätunto ja tsemppaus auuttavat selviytymään epäonnistumisesta. Pääasia on, että syntyy aito välittämisen tunne. 

Jatkuvan kannustamisen ilmapiiri on mahdollista luoda jokaiseen päivään työyhteisössä. 

 

Se, että jakaa toisille hyvää, ei ole itseltä pois. Päinvastoin. Näin voimme saada työyhteisömme kukoistamaan. Avaimet meillä on, kunhan käytämme niitä. Se on meistä itsestämme kiinni. 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s