Menestyä voi se, joka osaa kääntää tappiot voitoksi

Suuret tunteet ovat liikkeellä, kun jääkiekkoa pelataan. Suomen jääkiekkojoukkue Leijonat kokivat karvaan tappion ensimmäisessä pelissään Pariisissa. Kun toinenkin peli päättyi tappioon lupaavan alun jälkeen, monien seuraajien usko onnistumisiin oli poissa. Some-kirjoituksissa ja lehtien palstoilla toivotettiin joukkueelle lähtöä kotiin ja valmentajan ulosheittämistä. Kansa purki pettymyksen tuntojaan sydämen pohjasta. 

Menestyjien rinnalla on helppo seisoa, mutta epäonnistujat halutaan pois silmistä. Kilpaurheilu on työtä, jota lahjakkaat pelaajat tekevät intohimoisesti. Julkisuuteen näyttäytyvät vain pelitilanteet, joissa taustalla tehty työ testataan. Ja sitä testitilannetta seuraavat sadattuhannet silmäparit, jotka janoavat voittoa. Jääkiekkopeleihin kuuluvat suuret tunteet niin urhelijoilla kuin katsomon puolella. 

Miksi ryhdyin kirjoittamaan urheilusta. Siksi, että tappioiden jälkeiset kommentoinnit kertoivat tärkeästä asiasta. Siitä, miten me suhtaudumme omiin tai  toisten epäonnistumisiin. Työssä ollaan erilaisella pelikentällä, mutta yhtä lailla myös siellä koetaan välillä onnistumisia ja toisinaan tappioita. Urheilu ilmentää voimakkaasti niitä samoja tunteita, joita kohdataan työssä ja elämässä. Siksi niihin on helppoa samaistua. 

Onneksi harva kuitenkaan joutuu samanlaiseen testiin ja julkisuusmyllyyn kuin huippu-urheilijat. Ammattiurheiljat ovat oppineet keskittymään omaan tekemiseensä  arvosteluista huolimatta.  He pystyvät suuntaamaan energiansa uuteen yritykseen, mutta tunteitaan heidänkin täytyy käsitellä.

Työelämän muuttuessa tulee yhä tärkeämmäksi kyky kohdata myös epäonnistumisia rakentavasti. Jatkuvassa uudistamisessa ja kehittämisessä on tärkeää uskaltaa kokeilla ja ottaa riskejä. Jos uskaltaa yrittää, ei voi pelata aina varman päälle. 

Kehityksen nopeutuessa tulee olemaan vielä enemmän asioita, joita ei voi ennakkoon varmistaa. Uusia ideoita ja innovaatioita ei ole mahdollista saada aikaan sellaisessa ilmapiirissä, jossa epäonnistumista täytyy hävetä tai pelätä. Ne on osattava nähdä opettavina välietappeina matkalla kohti päämäärää ja menestystä. 

Menestykseen eteneminen edellyttää, että pystyy selviytymään vaikeista tilanteista menettämättä uskoaan onnistumiseen.

Mitä huippu-urheilusta voi oppia työhön?

Urheilijat panostavat voittamiseen. Huippu-urheilussa on kehitetty menetelmiä, miten tappioista noustaan. Ilman kykyä nollata epäonnistumiset mielestään on vaikea onnistua jatkossa. Huippu-urheilijat pystyvät nollaamaan menetykset nopeasti. He kykenevät saamaan positiivisen draivin ja taistelumielialan seuraavaan peliin. Pelaajat tietävät, että taidot ovat hallussa, koska ne on hankittu ennen pelejä.  Kysymys on itseluottamuksesta, joka pitää nostaa pettymyksen jälkeen takaisin korkealle.

Huippu-urheilijoilta voi ottaa oppia työelämään siinä, miten tappiot käännetään voitoiksi. Jokainen peli ja tilanne analysoidaan jälkikäteen tarkasti, kunhan tunteet on ensin saatu ilmaistua. Kaikki pelaajat tietävät, mitä heidän pitää tehdä seuraavalla kerralla paremmin. He osaavat saada innostuksen heräämään uudestaan ja  mielen käännettyä takaisin pettyjästä voittajaksi. Ja kaiken tämän he pystyvät tekemään valmentajiensa kanssa ulkoisista arvioijista huolimatta tai tukiyleisön puuttuessa. 

Sama menetelmä toimii myös työelämän tappioissa. Ensin ilmaistaan tunteet ja annetaan niille tilaa. Seuraavaksi käydään läpi tilanteet syyttelemättä ketään ja löytämällä ne asiat, mitä pitää oppia. Ja sitten briifataan mieli kohti seuraavaa tavoitetta ja onnistumisen päämäärää. Energia kannattaa uhrata tulevaan valmistautumiseen, ei menneiden pohtimiseen. Näin vaikeudet voivat kääntyä voitoksi.

Keinoja, joilla esimies tai työkaveri voi tukea yksilöä tai tiimiä kääntämään tappion voitoksi 

 • Kohtaa ensin tunteita ja anna mahdollisuus puhua niistä.
 • Ole empaattinen, äläkä arvota toisten tunteita.
 • Kuuntele ja ole läsnä.
 • Älä moiti virheistä. On arvostavampaa löytää ne itse. Useinhan ne  ovat jo asianomaisen tiedossa. 
 • Huomaa myös, mikä meni hyvin. 
 • Kun tunteet laantuvat, on aika analysoida, mitä tapahtui. 
 • Tue tarkastelemaan tapahtunutta oppimismielessä, mitä siinä kannattaa parantaa. 
 • Auta nollaamaan tappio mielessä. Se oli vain yksi tapahtuma, ei koko työ, eikä varsinkaan koko elämä. 
 • Vahvista sitä, mikä toisessa on vahvaa. 
 • Käännä suunta kohti päämäärää. 
 • Kannusta eteenpäin ja innosta takaisin saavuttajaksi.  
 • Anna tukea tarvittaessa. 

“Menestys on kykyä olla menettämättä innostustaan toistuvista epäonnistumisista huolimatta.”  Winston Churchill

 

Tämän osoittivat Suomen Leijonat voittaessaan kolmannen pelin.  ONNEA! Mitä jos opittaisiin niin työssä kuin urheilussa tukemaan toisiamme tappion hetkinä. On sitten mukava juhlia yhdessä myös niitä onnistumisia. 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s