Suuntaatko työssä valoisaan tulevaisuuteen vai juututko menneeseen?

Työelämässä eletään muutosten ja mahdollisuuksien aikaa, vaikka uhkakuvat korostuvat usein enemmän keskusteluissa. Vaikka uskoisi, että ”ennen asiat olivat paremmin kuin nyt”, muutos tapahtuu siitä huolimatta. Riippuu asenteistamme, miten suhtaudumme oman työpaikkamme ongelmiin ja mahdollisuuksiin. Olemmeko toivorikkaita vai toivottomia?

Työpaikalla on tarpeen kuunnella, millaista puhetta ylläpidämme. Mitä puhumme työssä menneestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Siivittävätkö meitä eteenpäin hyvät muistot menneestä, tässä hetkessä eläminen ja toiveikas tulevaisuus. Vai muistammeko menneestä ikävät asiat ja keskittyminen nykyisyyteen on vaikeaa, kun tulevaisuus pelottaa. 

Puhutaanko työpaikalla voimaannuttavaa vai uuvuttavaa puhetta? 

Joskus työyhteisössä sorrutaan puhumaan ongelmista enemmän kuin että etsittäisiin tulevaisuuteen suuntautuvia ratkaisuja työn ja työyhteisön kehittämiseksi. Kysymys voi olla totutusta tavasta. Oletetaan, että kun ongelmia puidaan riittävän kauan ja yksityiskohtaisesti, se auttaa niiden ratkaisemisessa. Siinä voikin käydä päinvastoin.

Ongelmien ”pyörittely” saattaa ylläpitää niitä ja hidastaa ratkaisujen tekemistä.

 

Joskus työyhteisön vanhat ongelmat pulpahtelevat esiin. Ne ovat säilyneet ratkaisemattomina ihmisten mielissä ja joku tilanne käynnistää ne uudestaan.  Ongelmapuhe hukuttaa herkästi alleen monet hyvät asiat, joita on tehty. ”Lapsi menee pesuveden mukana”, jos jäädään vellomaan ikäviin asioihin. Negatiiviset tunteet tarttuvat ja vaikutusmahdollisuus ratkaista asioita kapenee. 

On tietysti tärkeää ratkaista ongelmia, mutta on epärealistista olettaa, ettei uusia ongelmia tulisi  jatkossa. Työssä täytyy oppia ratkaisemaan tehokkaasti ongelmia analysoiden, mutta ei juuttuen niihin. On pystyttävä tekemään sellaisia ratkaisuja, jotka vievät askel askeleelta kohti asetettua päämäärää. Kun päätökset on tehty, on hyödytöntä enää vatvoa ongelmia.  Tilanteet on nollattava mielessä ja päästettävä irti ongelmien muistelemisesta. 

Työpaikalla kannattaa puhua enemmän siitä, ”miten asiat ovat silloin, kun ne ovat hyvin” kuin vain ”miten ratkaisemme ongelman.” 

 

Kun luodaan mielikuva hyvästä ja onnistuneesta lopputuloksesta, on sitten kysymys työstä tai työyhteisön ongelmista, ajattelu suuntautuu tulevaisuuteen. Jos päämäärä on selkeä, Ihmisen mieli lähtee tekemään työtä onnistumisen eteen.  Sen sijaan pohtimalla vain ongelman poistamista, ajatukset voivat jumiutua ongelmiin ratkaisuista huolimatta. 

On uskallettava irrottautua hyvästä tai huonosta menneisyydestä, jos haluaa kehittyä. Vasta sitten voi kääntää katseen tulevaisuuteen ja nähdä siellä mahdollisuuksia, joita kohden voi tavoitella.

Sanoitamme koko ajan työyhteisössä tunnelmia. Puheet kertovat asenteistamme. Puhummeko esim. väsymyksestä vai siitä, mikä auttaa meitä voimaan hyvin työssä. Tai puimmeko huonoa johtamista sen sijaan, että puhuisimme millainen johtaminen auttaa meitä saavuttamaan paremmin tavoitteemme. Ja miten voimme sen saada. Huolipuhe uuvuttaa ja lisää turhautumisen tunnetta, eikä edistä ratkaisujen etsimistä. Kannattaa mieluummin fokusoida niihin asioihin, mihin voi vaikuttaa. Se voimaannuttaa.

Jos  suuntaa ajatukset sellaiseen mielikuvaan, milloin asiat ovat hyvin, voi myös asettaa tavoitteita ja löytää keinoja niihin pääsemiseksi. 

 

Lisää innostavaa positiivista puhetta työyhteisössä. Sen voi aloittaa vaikka poimimalla menneisyydestä onnistumisia, joista voi olla ylpeä vielä tänään, tiedostamalla vahvuuksia ja hyviä asioita nykypäivässä sekä ”muistelemalla” lupaavaa tulevaisuutta. Näin työyhteisö voi löytää tien innostavaan yhdessä kehittämiseen ja rakentaa uutta.

Puheilla on merkitystä. Ne johdattavat meitä tavoitteita kohti.  On hyödyllisempää ja mukavampaa olla matkalla eteenpäin kuin taaksepäin. 

 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s