Muutoksessa onnistuminen edellyttää taitavaa johtamista ja jokaisen itseohjautuvuutta

Työelämä niin kuin muukin elämä on kestävyyslaji. Juuri kun luulet, että kaikki on hyvin ja kunnossa, tulee yllätyksiä tai ”takapakkia”. Se pakottaa pysähtymään hetkeksi. On tehtävä ”välitilinpäätöstä” ja tarkistettava suuntaa.

Pysähtyvään tyytyväisyyden ja turvallisuuden tilaan on vaarallista tuudittautua työelämässä. 

 

Nopea kehitys tuo työpaikalle muutoksia, jotka voivat olla yllättäviä, nopeita ja ennalta arvaamattomia. Aina ei auta, vaikka olisi varautunut ja valmistautunut etukäteen muutoksiin.

Kuka sitten selviää, kun muutos tulee yllättäen ja nopealla tahdilla? Sellaiset, joilla on kykyä joustaa, päästää irti vanhasta, kestää pettymyksiä ja kääntää katsetta tulevaisuuteen. Se vaatii taitoa, luovuutta ja sinnikkyyttä. Tarvitaan uskoa selviytymiseen ja uusien mahdollisuuksien löytymiseen.

Epävarmuuden sietäminen on henkistä vahvuutta, jota jokainen ihminen voi hankkia koko elämänsä ajan. Johtaja tarvitsee erityisesti sellaista vahvuutta muutostilanteissa.

 

On löydettävä nopeasti uusi päämäärä ja suunta, johon voi johdattaa työntekijöitä. Se vaatii kykyä herättää toivoa toivottomuuden sijasta.

Työn muuttuessa muuttuu myös johtaminen. Erityisesti asiantuntijatyössä ja monien eri alojen yhteistyössä itseohjautuvuus on edellytys työn kehittämiselle ja siinä onnistumiselle.

Vaikka tällä hetkellä työpaikalla vallitsisi suhteellisen stabiili tilanne, niin esimiesten kuin työntekijöiden on hyvä miettiä asenteitaan ja suhtautumistaan nopeasti kehittyvään työelämään.

 

Muutostilanteessa voi tuntea olevansa kuin kaatuva puu kallion laidalla. Jos juuret ovat tiukasti kalliossa, pystyy kurottamaan kohti taivasta kaikesta huolimatta. Silloin voi onnistua muutoksessa ja kasvaa siinä ohessa.

7 asiaa, jotka vaikuttavat muutoksessa onnistumiseen 

1. Elämänkokemukset – Opi aiemmista kokemuksista.

Jos on luonteeltaan avoin ja uteliaan kiinnostunut uusista asioista, voi siirtyä myös muutoksissa nopeammin uuteen kuin jos pelkää tulevaisuutta ja näkee vain uhkia.  Aiemmat kokemukset antavat tietoa siitä, miten on itse selviytynyt erilaisista muutoksista elämän aikana. Mikä on auttanut ja mitä on oppinut niistä. Myös toisten muutoksista voi ottaa oppia. Onnistuneen muutosprosessin jälkeen ei  ole tarvetta eikä halua palata enää entiseen. 

2. Turvallisuus – Säilytä sisäinen turvallisuus, vaikka työt muuttuvat.

Epävarma tilanne uhkaa turvallisuutta ja muutos aiheuttaa pelkoa. Silloin voi joutua kuin tyhjän päälle, eikä tiedä, mihin voi kiinnittyä. On löydettävä uskallusta luottaa omaan selviytymiseen. Esimiehen pitää luoda rakenteita, jotka vahvistavat turvallisuuden tunnetta epävarmuuden keskellä ja antaa tukea tarvittaessa. Hyvä yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne vahvistavat selviytymistä muutoksissa. 

3. Asenteet – Ota vastuu asenteistasi ja muuta niitä tarvittaessa.

Asenteet saavat alkunsa ajatuksista, jotka ovat muuttuneet pysyviksi. Kannattaa pyrkiä tiedostamaan, kuinka hyvin omat asenteet palvelevat itseä. Ovatko ne hyödyksi vai haitaksi muutoksissa ja pitäisikö ajattelua muuttaa. Positiiviset asenteet auttavat näkemään toivoa ja mahdollisuuksia. Niitä on hyvä pitää työyhteisössä esillä.

4. Tunnetaidot – Opettele tunnistamaan ja sanoittamaan tunteita.

Muutokset nostattavat esiin kaikenlaisia tunteita. Tunteita ei voi vaan ohittaa, ”kyllä se siitä”-ajattelulla. Jos on mahdollisuus ilmaista ikäviäkin tunteita kuten vihaa, surua tai pelkoa häpeämättä niitä, voi päästä rakentamaan siltaa tulevaisuuteen. Tunteita täytyy käsitellä, mutta niihin ei voi juuttua, sillä se syö energiaa. Myötätunto ja toisten auttaminen helpottavat ja edistävät eteenpäin menemistä.

5. Rohkeus – Lisää uskallusta olla rohkea ja rohkaise toisia. 

Vaatii rohkeutta hypätä uuteen tuntemattomaan. Toiset ovat luonteeltaan rohkeita ja uudesta innostuvia. Erilaisuus on tässäkin otettava huomioon. Rohkaista voi aina toista, mutta kaikista ei voi tehdä yhtä rohkeita. Jokainen etenee muutoksessa omalla vauhdillaan. Aika yleensä ratkaisee tämän ongelman. Avoin dialogi on muutoksen edetessä tärkeää ylläpitää. Silloin pitäisi uskaltaa keskustella vaikeistakin asioista.

6. Joustavuus – Kiinnostu uusista asioista ja ole valmis kokeilemaan uutta.

Harva on enää voinut tehdä työtä samalla tavalla kuin ennen. Jos työpaikka on pysynyt suhteellisen muuttumattomana, eivät myöskään valmiudet joustavuuteen ole voineet kehittyä. Jatkuva uudistaminen vaatii epävarmuuden ja keskeneräisyyden sietämistä, uusien asioiden kokeilua ja myös virheiden tekemisen hyväksymistä. Johtajan tehtävä on mahdollistaa ja tukea siinä.  Omaa joustavuutta voi kehittää kiinnostumalla uusista asioista ja ilmiöistä. On vahvistettava kykyä siirtyä uudenlaisiin tehtäviin ja muuttuviin työympäristöihin nopeasti. Se edellyttää jatkuvaa uuden oppimista ja omaehtoista opiskelua. 

7. Sinnikkyys – Ponnistele päämäärän saavuttamiseksi ja anna täysi panos työssä.

Uuteen hyppäämisessä ja tuntemattomaan tulevaisuuteen pyrkimisessä tarvitaan jokaiselta sinnikkyyttä. On kestettävä tappioita ja menetyksiä ja opittava koko ajan uutta, kyseenalaistettava ja kokeiltava, mikä toimii. ”Kädet pitää pystyä pitämään savessa”, vaikka usko meinaisi horjua. Sinnikkyydestä on hyötyä silloin, kun työn päämäärä ja tavoitteet ovat kaikkien tiedossa. Silloin jokainen tietää, mihin ollaan menossa, vaikka ei heti onnistuttaisikaan.

”Ellemme tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki menee hyvin.”  Presidentti Mauno Koivisto

 

 


Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.